Остале вести


Горан Васић и Синиша Лазић најавили међународну конференцију посвећену јачању малих и средњих предузећа

Нови Сад , 13. новембар 2014.
-A A +AГоран Васић и Синиша Лазић најавили међународну конференцију посвећену јачању малих и средњих предузећа.

Нови Сад , 13. новембар 2014. .

Гаранцијски фонд АП Војводине у сарадњи са Фондом „Европски послови“, организује у четвртак, 20. новембра, међународну конференцију „Јачање малих и средњих предузећа кроз гарантне шеме и EU COSME програм“. На данашњој конференцији за новинаре, директори ова два фонда, Горан Васић и Синиша Лазић, најавили су програм конференције, као и разлоге који су их определили су да јавност упознају са инструментима подршке развоју малих и средњих предузећа у земљама чланицама Европске уније. Колико је тај сектор значајан за ЕУ говори податак да се у њему налази две трећине запослених у привреди ЕУ, те да из малих и средњих предузећа долази око 60 одсто бруто домаћег производа држава Уније, објаснио је директор Гаранцијског фонда Горан Васић.

"У нашој држави смо тренутно више окупирани буџетским резањима и штедњом, судбином великих система, док се недовољно или тек спорадично бавимо овим значајним сектором малих и средњих предузећа. Стратегија која је најављена за развој тог сектора је добра вест, али ми се, пре свега, морамо бавити конкретним инструментима за финансијску помоћ. Једна од ретких конкретних мера у том правцу јесте конкурс који је расписао Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова. На конференцији коју организујемо желимо да приближимо искуства Мађарске, Италије и Аустрије у овој области, и да видимо колико моћан инструмент представљају микро кредитне и гарантне шеме. Циљ нам је да на основу искуства ових земаља добијемо одређене препоруке шта би у Србији требало учинити на пољу законодавног оквира. Очекујем да ће после ове конференције у том правцу уследити одговарајуће иницијативе", нагласио је Горан Васић, директор Гаранцијског фонда АП Војводине

На конференцији ће бити представљен и програм Европске уније – COSME, који има за циљ подизање конкурентности малих и средњих предузећа у периоду од 2014. до 2020. године, најавио је Синиша Лазић, директор Фонда „Европски послови“

"То је програм који је пре свега намењен подизању конкурентности малих и средњих предузећа, а реализује се кроз четири компоненте. Прва је лакши приступ фиансијама кроз гарантне шеме и предузетнички капитал, затим, приступ тржиштима, подршка предузетницима, и као четврта, стварање услова за смањење административних оптерећења бирократије у пословању. Ми желимо да на овој конференцији представимо могућности које ће се отварати малом и средњем бизнису у периоду од 2014. до 2020. године", рекао је Синиша Лазић, директор Фонда „Европски послови“.

На међународној конференцији „Јачање малих и средњих предузећа кроз гарантне шеме и EU COSME програм“, говориће гости из Мађарске, Италије и Аустрије, Немачке, представници Народне банке Србије, министарстава финансија и привреде, Делегације ЕУ у Србији, Европске банке за обнову и развој, УСАИД –а, АГРО ИНВЕСТ Србија. Очекује се учешће Привредне коморе Србије, затим представника локалних самоуправа, привредника, банкара, невладиног сектора.
Конференција ће бити одржана 20. новембра, у великој сали Скупштине АП Војводине, са почетком у 10 часова.


Извор: Саопштење Гаранцијског фонда АП Војводине


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs