Остале вести


Делегација Скупштине АПВ на III Годишњем форуму ЕУ стратегије за Дунавски регион

Нови Сад , 26. јун 2014.
-A A +AДелегација Скупштине АПВ на III Годишњем форуму ЕУ стратегије за Дунавски регион.

Нови Сад , 26. јун 2014. .

Председник Скуштине АП Војводине Иштван Пастор, који у Бечу учествује на III Годишњем форуму ЕУ Стратегије за Дунавски регион, представио је данас члановима Савета подунавских градова и регија предлог пројекта за извођење санационих радова на насипима реке Саве, који су у ингеренцији ЈВП „Воде Војводине“, а који су девастирани након мајских великих поплава у Републици Србији.

Обраћајући се представницима великог броја градова, регија и држава дуж Дунава, председник Пастор је истакао да, за разлику од других пројеката који су резултат људске пројекције лепше будућности, овај пројекат је последица принуде и незапамћене природне катастрофе која је задесила нашу земљу.

„Поплаве у нашем земљи су дале и одговор на питање да ли треба градити дунавски идентитет. Не треба га градити јер он већ постоји. Одраз тог идентитета је солидарност и помоћ коју смо добили када нам је било веома тешко и на чему се још једном најсрдачније захваљујемо. Штете од последица поплава у нашој земљи су огромне и реализација пројеката који представљамо би значајно допринела да обновимо и санирамо мрежу насипа у једном делу Војводине“, рекао је председник Пастор.

Представници Савета подунавских градова и регија истакли су да ће овај пројекат, чији је носилац Покрајински секретаријат за пољопривреду и шумарство, а који је вредан око десет милијарди динара, ставити на листу приоритета и размотрити све начине и могућности за помоћ у његовој реализацији.

Заједно са потпредседницима Скупштине АПВ, Аном Томановом Макановом, Миливојем Вребаловим и Ђорђем Милићевићем, и секретаром Скупштине АПВ Милорадом Гашићем, председник Пастор данас и сутра учествује на годишњем Форуму ЕУ Стратегије за Дунавски регион , који је централни годишњи догађај у оквиру ЕУ стратегије за Дунавски регион. Овај Форум окупља учеснике из целог Дунавског региона, са циљем утврђивања стратешких путања, размене мишљења и примера добре праксе у оквиру дунавске сарадње.

Уводне говоре на овом важном скупу, под слоганом „Ми растемо заједно-заједно ми растемо“, одржали су Себастиан Курц, министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије, градоначелник Беча Михаел Хојпл, а скупу присуствује и министар иностраних послова Републике Србије Ивица Дачић.

Како је наглашено, део слогана овогодишњег Форума „Ми растемо заједно“, представља европски циљ економске, територијалне и социјалне кохезије што је важно за одрживи развој Дунавског региона, док део слогана „Заједно ми растемо“, представља уверење да ће процес интеграција бити од значаја свима који су у њих укључени, те да ће та сарадња значајно допринети расту и међународној конкурентности Дунавског региона.

У оквиру многобројних тематских сесија, учесници ове конференције разговарали су о темама „Дунавски потенцијал-превазилажење разлика“, „Изазови Дунава-Улагање у људе“, „Дунавске различитости“ и друго. Посебна пажња посвећена је повезивању дунавских региона у областима економије, ниске емисије угљен-диоксида у Дунавском региону, моделима развоја туризма, активностима у области заштите животне средине, образовању,стручној едукацији и могућностима коришћења ЕУ фондова..

Учесници годишњег Форума, посебно су се бавили значајем инклузивног, одрживог раста као фокуса и предуслова за просперитет, прилагођености европских политика свим интересним групама у циљу стварања конкурентног Дунавског региона, као и темом управљања, као критеријума спровођења успешне стратегије за Дунавски регион.

На овом форуму је још једном оцењено да активности у оквиру Дунавског региона, који одликује социо-економска, политичка и свака друга хетерогеност, представљају велики изазов и прилику за његов развој.

Овај Форум заједнички организују Европска комисија, Република Аустрија и Град Беч.


Извор: Кабинет председника Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs