Остале вести


Делегација Скупштине АПВ у посети Институту „БиоСенс“

Нови Сад , 29. јануар 2016.
-A A +AДелегација Скупштине АПВ у посети Институту „БиоСенс“.

Нови Сад , 29. јануар 2016. .

Делегација Скупштине АП Војводине посетила је данас Институт БиоСенс, истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема, који је одлуком Скупштине из априла 2015. године као одговор на успех групе истраживача Универзитета у Новом Саду оствареном у најпрестижнијим европским научно-истраживачким програмима.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор изразио је задовољство радом и досадашњим постигнутим резултатима овог Института, као и запослених и изразио уверење да је ово тек почетак развоја давања подршке, надгледања и иновација у области пољопривреде, биосистема и ИТ области.

„Све ово је у суштини у функцији пољопривредних произвођача, односно у функцији повећања и побољшања пољопривредне производње. Мислим да је ово један изванредан пример и доказ да ако има људске воље и ако се створи критична маса воље и ентузијазма, онда се свашта може урадити. Ово је чак и много више од тога“, рекао је Пастор.

В. д. директора Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић представио је досадашњи рад и пројекте Института, као и визију коју овај Институт има за будућност.

Он је нагласио да је БиоСенс основао прву европску „Живу лабораторију“ за прецизну пољопривреду и прву живу лабораторију било које врсте у Србији, која укључује релевантна домаћа мала и средња предузећа, са циљем да истраживања на БиоСенсу реше њихове конкретне потребе.

Црнојевић је додао и да је коначни циљ Института да интегрише све резултате из више научних области у јединствен систем за надзор пољопривреде, који ће континуално пружати све податке и омогућити пробоје у српској пољопривреди, не само у смислу повећане ефикасности, смањеног загађења и новчаних уштеда, већ и у начину на који се пољопривреда ради и доживљава, чинећи је прихватљивим избором каријере за нове генерације младих пољопривредника.

У оквиру презентације наглашено је да ће развој интегрисаног система за надзор пољопривреде донети бројне иновације попут могућности приступа путем мобилног телефона агро-сервисима са саветима и препорукама, информацијама о здравственом стању усева и слично.

Током посете Институту, којој су поред председника Пастора присуствовали и потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов, представници посланичких група Маја Седларевић, Шандор Егереши и Милош Гагић и генерални секретар Скупштине АПВ Милорад Гашић, делегација је посетила и лабораторије које су опремљене најсавременијом опремом из ове области.


Извор: Саопштење Кабинета председника Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs