Остале вести


Зобеница: АЕР издвојио Војводину као регион добрих пројеката

Лондон , 22. март 2017.
-A A +AЗобеница: АЕР издвојио Војводину као регион добрих пројеката.

Лондон , 22. март 2017. .

“Скупштина европских регија (АЕР) препознала је Војводину као регион из ког долазе добри пројекти. Упорни смо у намери да чланство у Војводине у АЕР-у и сарадњу са бројним европским регионима попунимо конкретним садржајима и пројектима”, истакао је потпредседник Скупштине АП Војводине и потпредседник Комитета 1 АЕР-а Дамир Зобеница, на заједничком пленарном заседању свих комитета ове најутицајније мреже европских региона, која се данас одржава у Лондону.

Од 180 регија чланица АЕР-а, АП Војводина је на овом заседању добила специјалну похвалу за ангажовање у овој мрежи, посебно у области “Једнаких могућности”, а поред Војводине, похвалу за ангажман добила је још једино регија Остфолд из Норвешке.

Потпредседник Зобеница, који је председавао пленарним заједничком заседањем свих комитета АЕР-а, као и седницом Комитета 1, истакао је да се теме кохезионе политике, привреде, инвестиција, руралног развоја, енергетске ефикасности и климатских промена, које се налазе у фокусу рада Комитета 1, од примарног значаја не само за АП Војводину, већ и за Републику Србију.

Он је нагласио да ће као потпредседник Комитета 1, али и као члан АЕР-ове Радне групе за кохезиону политику, инсистирати да се ова тема наметне као једна од кључних. С обзиром на то да кохезиона политика ЕУ представља један од кључних елемената развоја и саме ЕУ, потпредседник Зобеница је нагласио да је на путу европских интеграција за нашу земљу од велике важности да у овим процесима учествује.

Председница АЕР-а Ханде Озан Бозатли, која је образлагала посебну похвалу коју је на овом заседању припала АП Војводини, истакла је да је на пољу промоције теме “Једнаких могућности”, која је суштински важна и уткана у темеље АЕР-а, Војводина у току прошле године организовала две веома успешне међународне конференције “Жене у ванредним ситуацијама“, која је у априлу прошле године одржана у Темишвару, и „Значење примене људских права на регионалном нивоу“, одржане у новембру месецу у Бечу. Посебна похвала изражена је и због вођења Групе за „Једнаке могућности“ у оквиру АЕР-а.

Скупштина европских регија (АЕР) је највећа независна мрежа региона у Европи која је основана 1985. године и окупља регионе и институције из 35 земаља. Ова институција има велику улогу у препознавању региона као кључних актера у процесу доношења одлука и даљој изградњи Европе. Такође, обезбеђује пуну подршку мултикултуралности, мултијезичности, међурегионалној сарадњи, размени знања и искустава, а своје ресурсе ставља на располагање промоцији активности региона, побољшању њихове видљивости у Европи и пројектној сарадњи. Препознајући велики значај ове мреже, АП Војводина је пуноправан члан од 2002. године.


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs