Остале вести


Лепота словачке народне ношње је непролазна

Нови Сад , 06. новембар 2017.
-A A +AЛепота словачке народне ношње је непролазна.

Нови Сад , 06. новембар 2017. .

У оквиру фестивала „Словачке народне ношње Словака у Војводини“, који је по други пут одржан у Кисачу, промовисана је и фотомонографија “Словачка лепота у народној ношњи”, чији су аутори Павел Сурови и Бранислав Кокавац. О фотомонографији је, уз остале, говорио и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић.

„Раскош словачке народне ношње и жива традиција њеног чувања која је и у корицама ове сјајне књиге, подсетила ме је на реченицу великог Фјодора Достојевског да ће лепота спасити свет. Јер, она је, то се очигледно види и на примеру ношње војвођанских Словака, трајна, непоновљива и вечна“, рекао је Кузмановић.

Он је организаторима честитао и на изванредној организацији фестивала који постаје традиционалан, а у чијој суштини је чување словачке народне традиције у целини.

„Иза ваше заједнице су не само скоро три века постојања на овим просторима, него и скоро три века рада и стварања чији резултати су драгоцени не само за Словаке, већ и за целу Војводину и Србију. Отуда је неговање културе и традиције Словака привилегија за све“, додао је заменик покрајинског секретара.

У оквиру фестивала отворена је и изложба “Словачка лепота у народној ношњи”, а пре његовог почетка уприличен је дефиле 120 учесника обучених у словачке ношње из Старе Пазове, Ковачице, Бачког Петровца, Арадца, Бингуле, Добановаца, Гложана, Падине, Селенче, Шида и Војловице.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs