Остале вести


Међународна конференција „Жене у руралним подручјима и прекогранична сарадња“ у Скупштини АПВ

Нови Сад , 06. март 2017.
-A A +AМеђународна конференција „Жене у руралним подручјима и прекогранична сарадња“ у Скупштини АПВ.

Нови Сад , 06. март 2017. .

У Скупштини АП Војводине данас је одржана Међународна конференција „Жене у руралним подручјима и прекогранична сарадња“, посвећена оснаживању жена у руралним подручјима и могућностима њиховог активнијег учешћа у пројектима прекограничне сарадње у овој области.

Отварајући ову конференцију, у организацији Иницијативе младих лидера (АЕБР), председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је значај овог скупа јер је, како је рекао, посвећен проблему који је и важан, и изражен.

„Ова конференција дотиче три теме. Једна је везана за проблематику руралних средина, друга је везана за позицију жена у руралним срединама, а трећа за прекограничну сарадњу. Све три теме су уско повезане и веома је важно да се стави у фокус генерисање пројеката који ће средствима прекограничне сарадње покушати да помогну женама у руралним срединама”, рекао је Пастор. Он је додао да рурални простори представљају значајан део наше средине и потребно је ка њима усмерити додатну енергију, знање и средства.

“У руралним срединама услови су тежи него у оним урбаним, а то се додатно односи на живот жена. Веома је значајно подстицати разговоре на ову тему, перманентно обнављати и спроводити подстицајну политику у односу на руралне средине и жене у њима. Неопходно је да се око ове теме окупи велики број људи и институција и да сви заједно покушамо да ствари померамо унапред”, нагласио је Пастор.

Координаторка Женске парламентарне мреже у Скупштини АПВ Маја Седларевић истакла је да посебан значај ове конференције представља могућност информисање о програмима укључивања жена из руралних средина и њихових организација у пројекте који се финасирају из фондова Европске уније, намењних прекограчној сарадњи и руралном развоју.

„Различите групе жена су на овај или онај начин угрожене и дискриминисане, али свакако оне из руралних подручја најтеже живе. Значајно је да оне препознају своју шансу и могућности које им пружају фондови ЕУ, прекогранична сарадња и повезивање. Исто као што смо се ми у оквиру Женске парламентарне мреже окупиле око истог циља и заједно радимо на томе, тако и жене из руралних подручја удружене могу много више да ураде него појединачно“, истакла је Седларевић.

На отварању конференције, присутнима су се обратили и Ана Миленић, вођа програма за људска права и питања родне равноправности Делегације Европске уније у Србији и Санда Шимић, помоћник директора у Канцеларији за европске интеграције Владе Републике Србије.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs