Остале вести


Небојша Кузмановић у Братислави отворио изложбу Музеја Војводине "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини"

Нови Сад , 08. децембар 2017.
-A A +AНебојша Кузмановић у Братислави отворио изложбу Музеја Војводине "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини".

Нови Сад , 08. децембар 2017. .

Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић јуче је у Словачком народном музеју у Братислави отворио гостујућу изложбу Музеја Војводине "Иза гора и долина - Три века Словака у Војводини".

Др Небојша Кузмановић је изразио задовољство овим видом сарадње и културне размене два народа, која, како је рекао, живе вековима у узајамном сагласју и разумевању. Кузмановић је указао на подршку коју ресорни секретаријат даје оваквим пројектима, који за циљ имају афирмацију и упознавање мањинских народа на подручју Војводине.

„Од времена насељавања у 18. веку, до данас, Словаци су оставили дубок траг у историји и култури Војводине, а уметност оплемењује и ту култура има своје изузетно место, кроз неговање сваке заједнице посебно,“ истакао је Кузмановић и додао да ова поставка приказује складан заједнички живот у Војводини, свих нас и на посебан начин презентује треће столеће од како на простору данашње Војводине живе припадници словачке националне заједнице.

Генерални директор Словачког народног музеја мр Бранислав Панис поздравио је присутне, посебно ауторке Ану Сеч-Пинћир и Катарину Радисављевић.
Отварању изложбе је присуствовао председник Владине Канцеларије за Словаке у дијаспори Јан Варшо, као и амбасадор Републике Србије у Словачкој Шани Дермаку.

Дермаку је истакао значај словачко-српских веза у прошлости и вишевековно пријатељство оба народа. Овом приликом се захвалио домаћинима и похвалио сарадњу две установе културе, која то треба да настави на плану размене изложби и стручњака.

Заменица директора Музеја Војводине мр Лидија Мустеданагић је представила изложбу и у знак захвалности на доброј сарадњи поклонила је Словачком народном музеју књигу - старо издање из 1863. о српско-словачким везама, на словачком језику.

Ана Сеч-Пинћир је говорила о данашњем положају словачке заједнице у Србији, стављајући акценат на права и очување институција чиме је подвучен позитиван однос Републике Србије према очувању идентитета словачког народа.

Изложба ће бити отворена за јавност до 1. априла 2018. године.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs