Остале вести


Обележено 250 година од рођења Филипа Вишњића

Нови Сад , 06. новембар 2017.
-A A +AОбележено 250 година од рођења Филипа Вишњића.

Нови Сад , 06. новембар 2017. .

Подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин присисувовао је обележавању 250 година од рођења народног песника и гуслара Филипа Вишњића, које је организовано у оквиру „Вишњићевих дана“, традиционалне манифестације која се одржава у Вишњићеву код Шида.

Поздрављајући поштоваоце непролазног дела Филипа Вишњића, Лазин је рекао да је јубилеј, којим се обележава два и по века од његовог рођења, једна од најзначајнијих манифестација у код нас.

„Филип Вишњић је био српски Хомер и његова улога у историји нашег народа је огромна. Јер, управо је Филип Вишњић сачувао епско предање, пре свега оно везано за Први српски устанак, а које су, доцније, на ползу нашег народа, ма где он живео, у писаном облику овековечили и Лукијан Мушицки и Вук Караџић“, додао је Лазин.

У оквиру „Вишњићевих дана“, епископ сремски Василије је служио парастос великом песнику. На Вишњићев споменик положени су венци и свеће, а у основној школи која такође носи његово име отворена је етно поставка.У уметничком делу програма наступили су млади гуслари, који су изводили народне песме Филипа Вишњића.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs