Остале вести


Петковић: Војвођанска култура треба да нам је на првом месту

Нови Сад , 06. новембар 2015.
-A A +AПетковић: Војвођанска култура треба да нам је на првом месту.

Нови Сад , 06. новембар 2015. .

Већ пету годину за редом гимназијалци новосадске школе „Исидора Секулић“ имају прилику да са својим професором Душаном Милутиновићем учествују у пројекту „Мултикултуралност кроз објектив“, који се реализује под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Осим што си имали прилику да у теоријском делу уче о уметности фотографије, ђаци су кроз теренску праксу обишли и готове све музеје, галерије, као и остале институције које чувају културу и обичаје мањинских националних заједница.
Синоћ је у холу школе ову изложбу отворио помоћник покрајинске секретарке за спорт и омладину Оливер Петковић, који је овом приликом истакао значај фотографије, али неговања војвођанске културе уопште.
„Кроз овај пројекат, који је ресорни секретаријат и ове године подржао, младима се омогућава, пре свега да своје слободно време реализују у оквиру својих интересовања, на један креативан и здрав начин, негујући праве вредности. Веома је важно што се на овај начин гимназијалци, али и њихови другари, подстичу на размишљање о војвођанском културном наслеђу и богаттсву. Свесни смо да живимо у времену када се то богатство замењује неким другим, материјалнијим, што свакако није добро, јер војвођанска култура и њено неговање међу децом и омладином треба да заузима прво место.
Такође, сам начин учења о војвођанској култури и мултиетничности, што је кроз ову визуелну уметност је свакако добро, јер значај фотографије је да управо оно што магичност ока не види забележи апарат, а и сведоци смо да многи догађаји, људи и ствари не би биле документоване да нису биле фотографисане. Управо зато овај пројекат нам даје једну целину и због тога годинама уназад остварује сјајне резултате,“ рекао је Петковић.
Присутнима се овом приликом обратила и директорица Исидорине гимназије, Ружица Вукобратић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за спорт и омладину


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs