Остале вести


Покрајински посланици на саветовању о макрорегионалним стратегијама ЕУ

Нови Сад , 24. фебруар 2017.
-A A +AПокрајински посланици на саветовању о макрорегионалним стратегијама ЕУ.

Нови Сад , 24. фебруар 2017. .

У Скупштини АП Војводине данас је одржано четврто саветовање за покрајинске посланике на тему „Макрорегионалне стратегије Европске уније у контексту европских интеграција Републике Србије“, а у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер са којом Скупштина АП Војводине организује серију саветовања у циљу унапређења знања неопходних за процесе реформе Србије и њеног приближавања Европској унији.
Поздрављајући присутне посланике и предавача Драгана Стојовића, саветника у Одељењу за регионалне иницијативе у Министарству спољних послова Републике Србије, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је значај данашње теме са којом се непосредно сусрећемо у различитим аспектима макрорегионалних стратегија.
„Војводина и Србија су изузетно заинтересоване за Дунавску макрорегију. Скупштина АП Војводине и Покрајинска влада у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду и цивилним друштвом улажу значајне напоре да се ова стратегија на најбољи могући начин реализује, како бисмо у сарадњи са другим земљама и регија остварили значајне бенефите“, рекао је председник Пастор.
Појашњавајући концепт макрорегионалних стратегија, Драган Стојовић је нагласио да је то релативно нова политика која је дала добре резултате, односно наднационално организовање и повезивање територијалних целина у регионалне иницијативе у циљу остваривања заједничких интереса. Он је додао да је Република Србија била једна од лидера и покретача иницијативе за доношење Дунавске стратегије међу државама које још увек нису чланице Европске уније.
Стојовић је истакао значај подизања нивоа свести о значају макрорегионалне политике која је, према његовим речима, од изузетног значаја у преговарачком процесу и додао да Влада Републике Србије израђује акциони план који ће на основу оцене Европске комисије бити једино мерило за отварање поглавља 22 које се односи на регионалну политику и координацију структурних инструмената.
Он је оценио да је веома значајно и учешће на редовним годишњим форумима о макрорегионалним стратегијама, где се поред ове теме постижу договори и на микрорегионлном нивоу међу земљама које нису чланице ЕУ у циљу остваривања њихових интереса и међусобне подршке. Такође, Стојовић је наглсио и да је титула европске престонице културе за 2021. годину коју је добио Нови Сад, добра шанса да се Војводина још боље представи и позиционира унутар Дунавске Стратегије.
Саветовању су поред покрајинских посланика присуствовали и потпредседници Скупштине АП Војводине Снежана Седлар, Дамир Зобеница, Мирослав Васин, Душан Јаковљев и Иван Стијеповић.


Извор: Скупштина АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs