Остале вести


Потпредседник Вребалов на конференцији "Ефикасни региони за ефикасну енергију" у Бриселу

Нови Сад , 19. јун 2015.
-A A +AПотпредседник Вребалов на конференцији "Ефикасни региони за ефикасну енергију" у Бриселу.

Нови Сад , 19. јун 2015. .

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов учествовао је јуче у Бриселу на Конференцији "Ефикасни региони за ефикасну енергију" која се у организацији Скупштине европских региона (АЕR) одржава у Бриселу, а у оквиру Недеље ЕУ о одрживој енергији (ЕUSEW). На овом догађају презентовано је тренутно стање израде политичког извештаја Скупштине европских региона о енергетској безбедности. Констатовано је да је тренутна политичка нестабилност у регионима који производе енергију широм Европе довела до непланираних резова што угрожава енергетску безбедност, односно непрекидну доступност извора енергије у довољним количинама и по приступачним ценама. Таква ситуација представља један од европских главних и најургентнијих приоритета; на нивоу ЕУ, на нивоу држава, као и на нижим нивоима власти. Један број региона чланица АЕР-а су се стога окупили да израде нацрт политичког извештаја о овој теми како би се локалне и регионалне власти боље упознале с овим проблемом.
Циљ сесије био је консолидација партнерства око политичког извештаја и прикупљање додатних података за извештај, укључујући и примере најбољих пракси.

У борби за сигурнију Европу и увођењем нове Енергетске уније, најбоље оружје против прекида испоруке енергије, као и глобалних климатских промена, је чиста енергија. Већина европских региона тренутно разрађује решења која ће смањити потрошњу енергије, тако ублажити климатские промене, али и стабилизовати и оживети привреду.

Примере најбоље праксе у регионима изнели су региони Лангдок-Русијон (Француска), Хемпшајер (Велика Британија), Северни Брабант (Холандија) и Абруцо (Италија).

Потпредседник Вребалов презентовао је начине производње, дистрибуције и коришћења енергије у АП Војводини, као и неискоришћене потенцијале алтернативних извора. С тим у вези је нагласио значај одржаних Дана геотермалних извора енергије у Војводине које је прошлог месеца организовала у Новом Саду Скупштина АП Војводине заједно са Скупштином европских региона (АЕР).

У току састанка радне групе Скупштине европских региона за енергију валидирана је структура и садржај политичког извештаја о енергетској безбедности.


Извор: Саопштење из Скупштине АПВ


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs