Остале вести


Потпредседница Белић на промоцији едиције "Десет векова српске књижевности"

Нови Сад , 29. мај 2013.
-A A +AПотпредседница Белић на промоцији едиције "Десет векова српске књижевности" .

Нови Сад , 29. мај 2013. .

Потпредседница Скупштине АП Војводине проф. др Бранислава Белић присуствовала је данас у име покрајинске Скупштине промоцији издања четвртог кола Антологијске едиције "Десет векова српске књижевности". Промоција је у присуству бројних угледних гостију одржана у Свечаној сали Матице српске.
Четврто коло антологијске едиције "Десет векова српске књижевности", издавачког центра Матице српске објављено је у десет нових књига и садржи одабране и објављене најбоље књиге од времена Светог Саве до нашег доба. Између осталог, дела Јована Дучића, Војислава Илића, Милована Ђиласа, Светолика Ранковића, Бранислава Нушића, Симеона Пишчевића, Владана Деснице, затим дела "Лирско - епске народне песме", "Стара српска поезија: записи и натписи, аренге" и "Књига о Змају", Лазе Костића.

Како је речено на промоцији, основна намера издавача била је да се из свих временских периода, током десет векова, одаберу она дела која представљају најбоља и најзначајнија достигнућа у литератури тог доба. У претходна три кола едиције, објављено је тридесет књига из свих области у којима се током десет векова на српском језику мислило, говорило и писало. Свака књига у оквиру едиције садржи и нови предговор, антологијски избор текстова, хронологију, селективну библиографију, речник са мање познатим речима и појмовима, као и критичке текстове који су раније написани о писцу и изабраној књизи.

Представници издавачког центра Матице српске, казали су да су задовољни пријемом претходних издања едиција у земљи и иностранству, указујући да се годишње прода око 500 примерака. Антологија је приређена у тврдом повезу и свечаној опреми, а подршку том националном издавачком пројекту у претходном периоду између осталих, дали су и Министарство културе Републике Србије, Влада Војводине, компанија "Новости" и други.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs