Остале вести


Потпредседница Снежана Седлар у Шиду на прослави Националног празника Русина

Нови Сад , 16. јануар 2017.
-A A +AПотпредседница Снежана Седлар у Шиду на прослави Националног празника Русина.

Нови Сад , 16. јануар 2017. .

Потпредседница Скупштине Аутономне покрајине Војводине Снежана Седлар, присуствовала је Централној свечаности поводом десетог по реду обележавања Националног празника Русина у Републици Србији. Свечаност је одржана у месту Бикић Дол у општини Шид, у организацији Завода за културу војвођанских Русина, Националног савета русинске националне мањине, локалне самоуправе и КПД „Иван Котљаревски“ из Бикић Дола.

Најзначајнија манифестација Русина на овим просторима окупила је велики број учесника, представника државних, покрајинских и локалних институција, Русине из региона, као и представнике најзачајнијих русинских установа, институција и удружења. Током дана, на више локација уприличен је богат културно – уметнички и спортски програм.

У основној школи у Бикић Долу, организована је промоција монографије о Русинима. Такође, постављене су и две изложбе слика. Једна у Дому културе у Бикић Долу, а друга у библиотеци „Симеон Пишчевић“ у Шиду. Благодарна литургија одржана је у цркви Успења Пресвете Богородице у Бикић Долу. На крају програма, у Културно – образованом центру Шид, одржана је и Свечана академија на којој се се у име Скупштине АП Војводине учесницима обратитила потпредседница Скупштине, Снежана Седлар.

"За покрајинске институције, питање неговања традиције, поштовања и очувања идентитета и унапређења положаја и русинске и свих других националних заједница које живе у Војводини има посебан значај и један је од приоритета.У том смислу, врата покрајинске Скупштине увек су вам отворена за подршку и за сарадњу. Честитам вам Национални празник Русина у Србији", казала је између осталог, у свом обраћању потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар.

Свечаности су присуствовали и покрајински посланици Дејана Крсмановић и Љубодраг Мишчевић, затим, Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Сергеј Тамаш, помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам. Национални празник Русина установљен је на основу историјског датума 17. јануара 1751. године, када је администратор коморских поседа Бачке, Ференц Јосиф де Реди, потписао уговор о насељавању 200 породица Русина из Закарпатске области Укр у Крстур.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs