Остале вести


Потпредседнице Седлар и Ђанковић на АЕР Конференцији о одрживом финансирању за регије

Нови Сад , 21. март 2017.
-A A +AПотпредседнице Седлар и Ђанковић на АЕР Конференцији о одрживом финансирању за регије.

Нови Сад , 21. март 2017. .

У организацији Скупштине европских регија (АЕР), у сусрет сутрашњем пленарном заседању радних тела ове највеће и најутицајније мреже европских региона, у Лондону је одржана конференција “Одрживо финасирање за регије”, на којој су учествовале потпредседнице Скупштине АП Војводине Снежана Седлар и Александра Ђанковић.

Економски експерти Европске комисије и Савета Европе, као и економски експерти најуспешнијих европских региона, упознали су чланове АЕР-а, представнике регионалних власти из читаве Европе, са примерима најбоље праксе и са новим сазнањима у вези са дугорочним планирањем инвестиција за регионе, као и са финансијским механизмима, изазовима и могућностима регионалног финансирања.

„Одрживо финансирање на регионалном нивоу је огроман изазов са којим се, у већој или мањој мери, суочавају сви европски региони који теже да постану што боље место за живот својих грађана. У том контексту, захваљујући чланству у АЕР-у, Војводина има прилику да сазна али и да се прикључи смеру у ком ће се кретати политика европских фондова намењена финансирању регионалних пројеката. Таква сазнања и јачање веза са другим европским регионима је велика добит коју Војводина остварује својим ангажманом у АЕР-у“, оценила је потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар. Она је истакла и посебно задовољство што је прихваћен њен предлог да у сарадњи АЕР-а и Скупштине АПВ у Новом Саду, на јесен, буде организована велика међународна конференција посвећена биомаси и коришћењу обновљивих извора енергије.

Потпредседница Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић, која је учествовала на заседању Комитета 3, који је у оквиру АЕР-а задужен за креирање политика у областима културе, мобилности, запошљавања и предузетништва младих, оценила је као веома значајно то што Војводина, у оквиру свог рада у АЕР-у, има прилику да додатно ојача своје позиције и сазнања везана за ову област.

„Изузетно нам је задовољство што ће Скупштина АП Војводине, заједно са АЕР-ом, од 6. до 9. маја бити домаћин Регионалној мрежи младих (YRN), која окупља младе политичаре из стотинак регија у Европи. На овом веома значајном скупу разговараће се о различитим темама везаним за положај младих у Европи, подстицајима које ЕУ нуди за развој тржишта и запошљавање младих, као и развоју вишејезичности у регијама Европе“, истакла је потпредседница Ђанковић.

Скупштина европских регија (АЕР) је највећа независна мрежа региона у Европи која је основана 1985. године и окупља регионе и институције из 35 земаља. Ова институција има велику улогу у препознавању региона као кључних актера у процесу доношења одлука и даљој изградњи Европе. Такође, обезбеђује пуну подршку мултикултуралности, мултијезичности, међурегионалној сарадњи, размени знања и искустава, а своје ресурсе ставља на располагање промоцији активности региона, побољшању њихове видљивости у Европи и пројектној сарадњи. Препознајући велики значај ове мреже, АП Војводина је пуноправан члан од 2002. године.


Извор: Скупштина АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs