Остале вести


Први округли сто о радном тексту нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина

Нови Сад , 29. новембар 2017.
-A A +AПрви округли сто о радном тексту нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.

Нови Сад , 29. новембар 2017. .

Јавна консултација о радном тексту нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе и домаћина – Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, данас је одржана у згради Скупштине Војводине.

Радни текст нацрта закона израђен је уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији.

Скуп је отворио Жолт Сакалаш, подсекретар покрајинског секретаријата, који је изразио задовољство што су се на овом, првом округлом столу, појавили бројни представници разних националних савета. У свом обраћању, Сакалаш је истакао и то да се нада ће се у радни нацрт уврстити и поједини предлози које је својевремено дао покрајински секретаријат, а који се засада у њему не појављују.

Присутнима се обратила и Зузана Павликова – шефица секције за националне мањине у Мисији ОЕБС-а у Републици Србији и рекла да ће пружити подршку и изради радног текста нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина и одржавања округлих столова јавних консултација, као и разним обукама за представнике националних савета.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, др Иван Бошњак, између осталог, рекао је да су на данашњој седници Владе Србије у дневни ред уврштени и предлог закона о заштити права мањина, као и закон о језику и писму националних мањина у Републици Србији. Ради побољшања поменутог нацрта, очекује се још предлога и сугестија представника националних савета и са данашње консултације, као и са наредних јавних консултација.

Проф. др Владимир Ђурић представио је присутнима радни текст нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.
У другом делу састанка била је конструктивна дискусија, где су представници националних савета изнели своје критичке примедбе на делове радног текста нацрта и дали бројне конструктивне предлоге.

Министарство државне управе и локалне самоуправе одржаће још пет округлих столова – у Новом Пазару, у Бујановцу, у Петровцу на Млави, у Суботици и 18. децембра у Београду, у Палати Србије, где се очекују представници свих националних савета националних мањина Републике Србије.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs