Остале вести


Председник Пастор на презентацији српско-мађарског пројекта изградње система за одбрану од града

Нови Сад , 14. септембар 2015.
-A A +AПредседник Пастор на презентацији српско-мађарског пројекта изградње система за одбрану од града.

Нови Сад , 14. септембар 2015. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор присуствовао је данас, заједно са председником Скупштинске жупаније Бач-Кишкун Ласлом Ридегом презентацији српско-мађарског пројекта изградње система за сузбијање града који ће бити реализован у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње.

На основу студије изводљивости заједничке Мађарско-српске мреже за сузбијање града, која је изграђена у оквиру пројекта ХАИЛНЕТ финансираног средствима из ИПА фонда, припремљен је и предат конкурсни материјал и тренутно се чека одобрење Европске комисије.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да се ближи реализација тога да се помогне овом терену и минимализује опасности које прете од града, те да смо протеклих година очевици да су временске прилике веома дивље и неуобичајене и да су појаве града честе, што наноси велику штету.

„Ми имамо један систем који је веома ефикасан, али који не може бити потпуно ефикасан јер би у датом моменту било неопходно гађати облак када се он налази на мађарској територији и обрнуто. Из тог разлога је била основна идеја да се направи један систем који је усаглашен и у правном и у техничком смислу и који ће омогућити да будемо максимално ефикасни. У протеклим годинама је заједничким напорима, пре свега струке и заинтересованих у пољопривреди направљен идејни пројекат, а на бази тог идејног пројекта је ова идеја као стратешки пројекат предата Европској комисији“, истакао је Пастор.

Он је додао да је неопходно је мењати и законску регулативу будући да третирати облак са друге стране границе изискује промену прописа, али да сматра да спремност доносилаца одлука за то постоји, јер постоји потреба, те да је то је обострани интерес пољопривредних произвођача.

Председник Ридег истакао је важност овог пројекта за људе који живе у Бач-Кишкуну, Чонграду и Бачкој, те да систем противградне заштите постоји, али да ће додатним осавремењавањем, заједничким пројектом и искуством које Србија има у овој области бити много учињено за 800 метара квадратних површине која је обухваћена пројектом.

Укупна вредност овог пројекта је 3,6 милиона еура, а од тога је 2,6 милиона износ средстава који је неопходан за изградњу станица за лансирање у Мађарској. Србија поседује своје станице за лансирање које је потребно осавременити, а преостали милион еура намењен је за обезбеђивање основног сета ракета за стављање у погон самог система.

Презентацији у Радарском центру у Бајши присуствовали су и директор Хидрометеоролошког завода Србије Југослав Николић, председници одбора за пољопривреду парламената Србије и Мађарске Маријан Ристичевић и Шандор Фон.


Извор: Саопштење Кабинета председника Скупштине АП Војводине


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs