Остале вести


Председник Пастор на промоцији монографије о архитектури римокатоличких цркава Војводине

Нови Сад , 08. децембар 2016.
-A A +AПредседник Пастор на промоцији монографије о архитектури римокатоличких цркава Војводине.

Нови Сад , 08. децембар 2016. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор присуствовао је данас у Архиву Војводине промоцији монографије "Архитектура римокатоличких цркава Војводине од 1699. до 1939. године" ауторке проф. др Дубравке Ђукановић.

Поздрављајући присутне, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да монографија говори о томе како људи који живе у Војводини доживљавају оно што зовемо заједничко наследство и додао да се листајући странице историје 240 година у назад закључује да је то био период великих политичких, идеолошких промена, а да је монографија мементо за тај период.

"Размишљајући о томе ко је главни јунак ове приче долази се до закључка да је главни јунак грађевина и архитектура са једне стране, а с друге стране човек, уметник, градитељ који је саградио ова здања и десетине генерација који су саградили и свакодневно боравили у овим црквама тражећи упориште за решавање својих свакодневних проблема и тражећи упориште за благослов", рекао је Пастор.

Он је нагласио да монографија представља и средњоевропску причу јер, поред тога што представља војвођанске католичке цркве, препознају се детаљи и елементи из разних средњоевропских цркава које су донели са собом људи који су се насељавали на овом простору, носећи те елементе у својој души.

О монографији су говорили ауторка проф. др Дубравка Ђукановић, рецезент проф. др Александар Кадијевић и бискуп сремски монс. мр Ђуро Гашпаревић, а промоцији су присуствовали и потпредседници Скупштине АП Војводине Мирослав Васин и Душан Јаковљев и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Илић.

У овој двојезичној монографији објављени су резултати вишегодишњег истраживачког рада усмереног на проучавање значајног корпуса нововековне римокатоличке сакралне архитектуре Војводине.


Извор: Саопштење Кабинета председника Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs