Остале вести


Председник Пастор примио делегацију немачког града Улма

Нови Сад , 01. фебруар 2017.
-A A +AПредседник Пастор примио делегацију немачког града Улма.

Нови Сад , 01. фебруар 2017. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и градоначелник немачког града Улма Гинтер Циш изразили су на данашњем састанку задовољство што је деценијска сарадња АП Војводине и покрајине Баден-Виртемберг резулирала учвршћивањем веза између ових покрајина, градова Новог Сада и Улма, као и многобројних институција Србије и Немачке.

Председник Пастор рекао је да се, поред досадашњих канала сарадње две покрајине и градова, отвара и нова димензија за реализацију заједничких пројеката, с обзиром на чињеницу да је Нови Сад изборио титулу европске престонице младих за 2019. годину и европске престонице културе за 2021. годину.

„Ове две титуле су веома значајне како за Нови Сад, тако и за целу Војводину јер остављају простора за укључивање других партнера у различите пројекте и манифестације, а на Улм и Баден-Виртемберг свакако рачунамо као на дугогодишњег поузданог партнера“, рекао је председник Пастор.

Градоначелник Циш је истакао да су Војводина и Баден-Виртемберг прешли дуг и успешан пут сарадње у оквиру Дунавске стратегије и Савета подунавских регија и градова, те да је сада тај пут у фази преласка са најава заједничких активности на њихову реализацију. Циш је као потенцијални пројекат у који би Војводина могла да се укључи навео отварање иновативних лабораторија дуж дунавског слива, које подразумевају примену нових технологија и пре свега су фокусиране на укључивање младих у читав процес са циљем њиховог останка у матичним земљама, уз помоћ отварања нових места и нових могућности усавршавања. Он је додао и да је град Улм тренутно фокусиран на пројекте из области заштите животне средине, одрживе мобилности, пречишћавања отпадних вода и универзитетске сарадње.

Председник Пастор захвалио се на досадашњој подршци коју је градоначелник Циш пружао традиционалном Кампу толеранције младих дунавских градова и регија који ће се ове године одржати по десети пут у Бачкој Тополи, док је градоначелник Циш нагласио да је Војводина најбољи пример међусобног уважавања и толеранције, који не долазе сами по себи, него се на томе ради. Они су оценили да је за одржавање оваквог амбијента неопходна консолидованост читавог друштва, те да је то задатак политике, цивилног сектора и сваког грађанина.

Делегација немачког града Улма борави вишедневној посети Новом Саду поводом обележавања Дана градаНајновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs