Остале вести


Председник Пастор разговарао са амбасадорком Румуније

Нови Сад , 24. новембар 2016.
-A A +AПредседник Пастор разговарао са амбасадорком Румуније.

Нови Сад , 24. новембар 2016. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са амбасадорком Румуније у Републици Србији Оаном Кристином Попа о досадашњој доброј сарадњи Војводине и румунских жупанија, као и о великом потенцијалу овог традиционалног регионалног партнерства, пре свега у областима привреде и културе.

Председник Пастор и амбасадорка Попа сагласили су се да је румунска национална заједница неодвојиви део препознатљивог мултикултуралног карактера Војводине, који је чини јединственим простором на подручју читаве Европе. Пастор је истакао добру сарадњу са представницима Националног савета румунске националне мањине, као и културних и медијских институција ове националне заједнице, истакавши као заједнички циљ жељу да се већ достигнути стандарди у очувању језика, писма, културног наслеђа и даље развијају и унапређују.

Нагласивши да Румунија снажно подржава пут Републике Србије ка европским интеграцијама, амбасадорка Попа је истакла да је недавни сусрет на нивоу премијера две земље снажан замајац још бољем развијању односа, али и јачању економске сарадње.

Председник Пастор и амбасадорка Попа разговарали су и потреби уношења нове, свеже енергије у заједничке регионалне пројекте, како оне које се односе на жупаније из Србије и Румуније, тако и оне које укључују и жупаније из Мађарске, кроз пројекте регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ).

На састанку је разговарано и перспективама значајне околности да су Нови Сад и Темишвар понели титулу европске престонице културе за 2021. годину, као и о потреби свеобухватне анализе и изналажењу могућности за евентуално отварање додатних граничних прелаза између две земље, који би сигурно поспешили живот грађана у пограничним местима са обе стране границе.


Извор: Саопштење Кабинета председника Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs