Остале вести


Председник Пастор разговарао са челницима парламента Горње Аустрије у Линцу

Нови Сад , 25. фебруар 2015.
-A A +AПредседник Пастор разговарао са челницима парламента Горње Аустрије у Линцу.

Нови Сад , 25. фебруар 2015. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас у Линцу са председником парламента Горње Аустрије Виктором Зиглом, о наставку сарадње Војводине са једном од најразвијенијих аустријских покрајина и средиштем аустријске привреде и индустрије.

На састанку, коме је присуствовала и потпредседница Парламента Горње Аустрије Герда Вајкслер, наглашено је да су Војводина и Горња Аустрија још пре десет година исказале снажну вољу и намеру да обогате и оплемене своје односе, и да је током протекле деценије реализован значајан број заједничких активности. Тада потписана изјава о намерама и данас, како је наглашено, обезбеђује неопходни институционални оквир за обогаћивање, поспешивање и употпуњавање регионалне сарадње конкретним садржајем у областима привреде, сарадње малих и средњих предузећа, образовања, екологије, културе.

У том циљу, председник Пастор упутио је позив председнику Зиглу, као и посланицима Парламента Горње Аустрије и члановима владе, да сачине делегацију и узму учешћа на великој међународној конференцији о геотермалним изворима, која ће се од 21. до 23. маја одржати у Скупштини АП Војводине. Ову конференцију, под називом “Дани геотермалне енергије”, заједнички ће организовати Скупштина европских регија (АЕР), Скупштина АП Војводине и Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, а председник Пастор је истакао да ће учешће стручних представника из Горње Аустрије и преношење искустава које ова покрајина, као један од европских регионалних лидера у коришћењу обновљивих извора енергије, бити од великог значаја за њене учеснике.

“Поред потенцијала геотермалних извора, Војводина има огроман, али неискоришћен потенцијал у биомаси и комуналном отпаду. Ту свакако спада и невероватан потенцијал од 6 милиона тона пелета из пољопривреде, који углавном нису искоришћени јер немамо адекватна постројења. Из тих разлога су нам искуства Горње Аустрије од непроцењивог значаја”, истакао је председник Пастор. Председник Зигл нагласио је да ће Горња Аустрија са великим задовољством поделити своја стечена искуства у овој области, и истакао да је за Горњу Аустрију веома значајна сарадња са Војводином, која се, како је истакао пре свега треба одвијати у области привреде и инвестиција. У том контексту, председници парламената Војводине и Горње Аустрије истакли су обострано задовољство поводом недавног преузимања сремскомитровачког “Митроса” од стране компаније “Герлингер” из Горње Аустрије, и истакли заједничку намеру да допринесу да у будућности буде још више таквих инвестиција.

Такође, на састанку је договорена и намера за повезивањем и успостављањем блиске сарадње између новосадског универзитета, односно Факултета техничких наука, са сродним универзитетским институцијама из Горње Аустрије, која би са експертског, научног и високо стручног аспекта пратила сарадњу у области обновљивих извора енергије.

Председник Пастор присуствовао је данас у Велсу и манифестацији „Светски дани одрживе енергије“, највећем годишњем сајму посвећеом енергетској ефикасности у Европи, са више од 750 учесника из 59 земаља света.

У оквиру ове манифестације, која се котира као глобално место одлучивања у области одрживе енергије, делегација Скупштине АПВ учествовала је на Европској конференцији о пелету, стручном и веома значајном форуму о производњи и експлотацији овог висококалорочног горива насталог из биомасе. Председник Пастор имао је прилику да разговара и размени искуства са представницима европских регија и локалних самоуправа које су европски лидери у производњи и коришћењу ове енергетски ефикасне сировине, као и са произвођача пелета.

Такође, учешће на овој конференцији искоришћено је да се многобројним учесницима овог форума упути позив за предстојећу међународну конференцију.


Извор: Саопштење Кабинета Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs