Остале вести


Председник Пастор са делегацијом румунске жупаније Арад

Нови Сад , 20. фебруар 2017.
-A A +AПредседник Пастор са делегацијом румунске жупаније Арад.

Нови Сад , 20. фебруар 2017. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са делегацијом румунске жупаније Арад, коју је предводио председник Жупанијског већа Јустин Чонка.

Председници Пастор и Чонка изразили су обострано задовољство због успостављања почетних корака у будућој сарадњи Војводине и Арада, која према њиховој оцени, има велики потенцијал да постане успешна и у интересу је обе стране. Поред могућности успостављања бољих привредних контаката, кроз повезивање привредних комора и привредника, на састанку је посебно истакнут значај и потреба интензивније регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ).

Председник Пастор и представници Арада сложили су се у оцени да је сарадњу у оквиру ДКМТ потребно освежити и удахнути јој нову енергију, како би резултати који се кроз њу постижу били кориснији за регионе које у њој учествују, односно за њихове грађане. Договорено је да овом изазову треба приступити заједнички, партнерским ангажманом АП Војводине и румунских и мађарских регија, како би се што пре одредили нови циљеви, пројекти и заједнички приоритети.

Поред добрих односа Румуније и Србије, председник Пастор је истакао да партнерству између Војводине и румунских регија додатни снажан подстрек даје и румунска национална заједница која живи у Војводини, као и представници српске заједнице који живе у овој, и другим румунским жупанијама.

Посебан део разговора био је посвећен могућностима заједничких пројеката у областима туризма и културе, као и могућностима повезивања локалних самоуправа две регије. Заједнички је оцењено да постоје сви услови да се сарадњи Војводине и Арада, према речима председника Пастора, дода „друга и већа путујућа брзина“.

Састанку су присуствовали и директор Културног центра Арада при Жупанијском већу Дору Синаћи и Андреи Андо, шеф канцеларије за комуникације и стратегију.


Извор: Саопштење Кабинета председника Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs