Остале вести


Примери добре праксе у употреби геотермалне енергије у Бечеју и Сремским Карловцима

Бечеј и Сремски Карловци , 23. мај 2015.
-A A +AПримери добре праксе у употреби геотермалне енергије у Бечеју и Сремским Карловцима.

Бечеј и Сремски Карловци , 23. мај 2015. .

Другог дана међународне конференције „Дани геотермалне енергије у Војводини 2015“, учесници и организатори скупа, предвођени потпредседником Скупштине Војводине Миливојем Вребаловим, посетили су Бечеј и Сремске Карловце, где су се упознали са конкретним геотермалним потенцијалима двеју општина.

Тим поводом у Градској кући у Бечеју, уприличена је презентација геотермалних потенцијала те општине и обилазак бушотине у близини Шлајза.

Председник општине Вук Радојевић, презентовао је активности које је општина Бечеј предузела у правцу енергетске ефикасности, заштите животне средине и коришћења обновљивих извора енергије, истичући пре свега геотермалну бушотину и потенцијалне могућности њеног коришћења у систему даљинског грејања и бањско-туристичког комплекса.

Директор Топлане Дејан Вуковић, информисао је учеснике конференције о потенцијалима геотермалне бушотине и моделима њеног коришћења у даљинском систему грејања, те дао пројекцију исплативости инвестиције у изворе ГТЕ.

Потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов казао је да општина Бечеј има дугогодишњу традицију у коришћењу геотермалне енергије. Та енергија се до сада користила само у бањском туризму, али њени потенцијали су огромни, пре свега у систему даљинског грејања.

„С обзиром на цену гаса и струје, сигуран сам да је улагање у геотермалне изворе енергије далеко исплативије. Бечеј је општина која не треба да измишља топлу воду, јер топлу воду већ има“, рекао је Вребалов и додао да би употребом ГТЕ у систему даљинског грејања општина решила проблеме у вези са грејањем које је имала у претходном периоду.

У Сремским Карловцима, разговарано је о постојећим и будућим пројектима за економско искоришћавање геотермалног потенцијала на територији ове локалне самоуправе у различитим областима.

С обзиром на то да је у овој општини успешно реализовано неколико ГТЕ пројеката, учесници скупа посетили су Факултет за менаџмент „F@M” и Еколошки центар „Радуловачки”, који користе систем грејања на геотермалну енергију.

Прва међународна конференција „Дани геотермалне енергије у Војводини 2015“ организована је са циљем да се представе војвођански геотермални потенцијали и примери добре европске праксе у области геотермалне енергије. Угледни предавачи из Мађарске, Немачке, Турске, Француске и Србије говорили су о могућностима употребе геотермалне енергије за смањење трошкова у локалним самоуправама, те оживљавање локалне и регионалне економије. Истовремено, представљени су и успешни модели финансирања пројеката у области геотермалне енергије, са предлозима за што ефикасније проналажење одговарајућих инвеститора.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs