Остале вести


Пуштена у саобраћај прва деонице обилазнице око Суботице - Y крака

Суботица , 23. март 2017.
-A A +AПуштена у саобраћај прва деонице обилазнице око Суботице - Y крака.

Суботица , 23. март 2017. .

Прва деоница Y крака, обилазнице око Суботице, од петље „Суботица Југ“ до кружне раскрснице са Биковачким путем, пуштена је данас у саобраћај, а обележавању завршетка радова присуствовали су Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, Имре Керн, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије и Богдан Лабан, градоначелник Суботице.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да изградња обилазнице око Суботице није политичко, већ инфраструктурно и животно питање.

„Деценијама се о овој теми говори и на њој се ради, али коначно можемо да кажемо да се померамо са мртве тачке и да је извесно да ће у наредних неколико година радови бити окончани, а Y крак у потпуности изграђен. Мислим да је потпуно нормално да гранични прелаз буде повезан са Коридором 10, као и да из града Суботице извучемо на овај потез око 30 хиљада тешких камиона који само у индустријску зону долазе и излазе. Мислим да је ово веома значајна инвестиција не само за Суботицу и овај део Војводине, већ и за читаву Републику Србију“, нагласио је председник Пастор.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије Имре Керн истакао је да је завршетак изградње Y крака око Суботице један од приоритета како овог Министарства, тако и Владе Републике Србије. Он је додао да ће и следећа деоница ове обилазнице почети да се ради веома брзо, а да се очекује да и она буде пуштена у саобраћај на јесен.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан рекао је да је ово велики и важан дан за све Суботичане, а да је, након година застоја, прва фаза изградње Y крака, као што је и обећано, завршена за сто дана. Он је додао да се ове године наставља и са другом фазом изградње обилазнице, а да је измештање тешког теретног саобраћаја веома важно за житеље Суботице.

Отварањем деонице од петље „Суботица Југ“ до кружног тока са Биковачким путем Суботица добије трећи излаз на аутопут Хоргош – Нови Сад, а овај излаз нарочито је значајан за јужни део града и јужни индустријску зону. Пројекат изградње дела обилазнице око Суботице, реализован је од стране Владе Републике Србије, преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Коридора Србије и извођача радова - конзорцијума компанија на чијем челу је „Војпут“ АД Суботица, уз помоћ и сарадњу Града Суботице.

Изградња дела обилазнице око Суботице, која је данас пуштена у саобраћај, започета је новембру 2016. године и окончана у планираном року, у складу са условима уговора између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре као Наручиоца, Коридора Србије као Корисника (вршиоца инвеститорске функције) и конзорцијума компанија на чијем челу је „Војпут“ АД Суботица као Добављача, односно извођача радова.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 2016. године започело је активности усмерене ка окончању изградње обилазнице око Суботице, а у току је и поступак јавне набавке радова за изградњу Сектора 2 на овој деоници, од кружне раскрснице са Сомборским путем до кружне раскрснице на Бачко-тополском путу.


Извор: Саопштење Кабинета председника Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs