Остале вести


Саопштење Покрајинског омбудсмана

Нови Сад , 22. мај 2013.
-A A +AСаопштење Покрајинског омбудсмана.

Нови Сад , 22. мај 2013. .

Покрајински омбудсман утврдио је постојање неправилности у раду Дома здравља Нови Сад и Клиничког центра Војводине, јер су ове здравствене установе неправилно тумачиле одредбе прописа којима је уређен начин и поступак остваривања права из здравственог осигурања, те је услед незаконитог поступања изабраних и лекара специјалиста дошло до повреде права пацијената на здравствену заштиту.
Покрајински омбудсман упутио је поменутим здравственим установама препоруку од 12. марта 2013. године како би отклониле утврђене неправилности, а у циљу остваривања заштите законитости, целисходности и ефикасности поступања, те највишег интереса заштите права пацијената.

Здравствене установе су доставиле Покрајинском омбудсману обавештење о мерама предузетим ради отклањања повреде људских права и изјасниле се да сматрају исправним мишљење омбудсмана. Након разматрања препоруке, Дом здравља Нови Сад и Клинички центар Војводине поштују сва дата упутства за примену одредаба важећих прописа, које су, према сазнањима Покрајинског омбудсмана, од друге половине 2012. до краја марта 2013. године различито тумачене због чега су пацијенти онемогућени у коришћењу својих права.

Надлежна филијала Републичког фонда за здравствено осигурање обавестила је омбудсмана да је, ради једнообразне, законите и стручне примене у пракси, свим здравственим установама на територији Јужнобачког округа упутила упутство Фонда о примени прописа и начину поступања лекара, како је то утврдио и Покрајински омбудсман.

Препорука се налази на сајту Покрајинског омбудсмана: хттп://www.омбудсманапв.орг


Ознаке: Омбудсман

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs