Остале вести


Свечана седница поводом 140.годишњице Адвокатске коморе Војводине

Нови Сад , 16. мај 2015.
-A A +AСвечана седница поводом 140.годишњице Адвокатске коморе Војводине.

Нови Сад , 16. мај 2015. .

Свечаном академијом у Скупштини АП Војводине, данас је обележен велики јубилеј, 140. годишњица од оснивања прве Адвокатске коморе на територији данашње Војводине.

Великом броју адвоката, чланова адвокатских комора из региона и других гостију, присутне је на почетку академије поздравио председник Адвокатске коморе Војводине Срђан Сикимић, који је подсетио присутне на историјат адвокатуре у Војводини, као и на изазове са којима је ова професија суочена у данашњем времену.

Честитајући јубилеј вредан дубоког поштовања, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је истакао да 140. годишњицу Адвокатска комора дочекује достојанствено јер су њени чланови кроз време бранили принцип владавине права и вечну потребу и потрагу сваког човека за истином и смислом.

„Адвокатска комора Војводине је за протеклих 140 година, успела да опстане упркос турбулентним временима: у том периоду у Војводини су промењена два типа друштвено-економских односа и шест државно територијалних уређења. Али, Комора је опстала зато што постоји нешто трајније од друштвено-економских и политичко-територијалних уређења: зато што је у темељ институције уграђена етика- као право и као воља правде“, истакао је Пастор и нагласио да су чланови Адвокатске коморе Војводине у различитим економским и политичким околностима дубоко веровали да су одговорност, аутономија и слобода, три стране једне врлине- грађанске.

„Правна држава постоји само ако подстиче и штити грађанску храброст, разборитост и слободу. Правна држава постоји само као власт грађанске врлине“, истакао је Пастор. Он је додао да „и политичар и адвокат морају да верују да су одговорност, аутономија и слобода – исто“ и да морају бити спремни рећи „не“ уколико их професионално знање и савест на то упућују.

Председник Скупштине АП Војводине истакао је и да би политичка, културна, социјална историја АП Војводине без адвоката и без Адвокатске коморе Војводине била мањкава.

„Усудићу се рећи да без Адвокатске коморе и њених чланова, не бисмо могли ни да пишемо историју Војводине“, рекао је Пастор.

Присутнима су се обратили и Мирослав Васин, потпредседник Покрајинске владе, Ненад Јанићијевић, секретар Међународне уније адвоката и Ласло Јожа, члан Управног одбора Адвокатске коморе Војводине.Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs