Остале вести


У жупанији Бач–Кишкун отворен пети циклус Фестивала памети

Нови Сад , 16. септембар 2014.
-A A +AУ жупанији Бач–Кишкун отворен пети циклус Фестивала памети.

Нови Сад , 16. септембар 2014. .

У граду Кечкемету, у мађарској жупанији Бач–Кишкун, отворен је пети циклус међународног Фестивала памети у присуству Мак Корнела, заменика градоначелника града Кечкемета, Рауш Шандора, заменика председника Скупштине жупаније Бач–Кишкун, др Иштвана Тубака, директора школе „Катедра” из Кечкемета и представника локалних медија. У име организатора Фестивала памети, свечаности су присуствовали Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и Здравко Живковић, аутор фестивала.

Поводом избора новог градоначелника Кечкемета, ученици Средње школе „Катедра”, у оквиру креативне радионице Фестивала, радили су на пројектном задатку развоја града, а прикупљене оригиналне идеје биће представљене након именовања новог градоначелника. Том приликом, домаћини су изразили жељу да се наредне године финале Фестивала памети одржи у Кечкемету, уз присуство највиших званичника, што је прихваћено са задовољством и благовремено ће бити размотрено.

Наредног дана, на предлог домаћина, посећен је град Кишкереш, који је познат као место рођења чувеног песника Петефи Шандора, а исто тако и по производњи врхунских вина. По први пут у пројекат се укључила и Гимназија „Петефи Шандор”, где су ученици у такмичењу исказали сјајне креативне способности, док је као круна такмичења била релизација пројектног задатка на тему унапређивања продаје и промоције вина из овог чувеног виноградарског краја.

Посета је завршена у националном музеју „Катона Јожеф” у Кечкемету, пријемом код директора Рошта Соболча и заменика директора др Каталин Вег и обиласком поставке изложбе 1914–2014. година. На предлог домаћина, мозгалица „Дорис” биће укључена у сталну поставку музеја играчака и игара, која садржи четрдесет хиљада експоната из целог света.

Ученици из жупаније Бач–Кишкун – из Средње школе „Кетедра” (Кечкемет) и „Петефи Шандор” (Кишкереш), у испољавању креативности били су изузетно успешни и обезбедили су место за учешће у финалном такмичењу Фестивала памети, које се планира да се одржи јуна 2015, у Скупштини АП Војводине.Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs