Милорад Ђурић на отварању изложбе о приказивању архитектуре у музејима

Нови Сад , 29. септембар 2011.
-A A +AМилорад Ђурић на отварању изложбе о приказивању архитектуре у музејима.

Нови Сад , 29. септембар 2011. .

Нови Сад, 29. септембар 2011. године - У оквиру међународног пројекта „Приказивање архитектуре“, у Музеју савремене уметности Војводине, отворена је изложба која обухвата реконструисане поставке приказане у павиљонима Србије (СЕЕСАW, Плаy анд Гроw/„Клацкалиште“ Група Шкарт) и Мађарске (Бордерлине АРХИТЕЦТУРЕ), у оквиру прошлогодишњег 12. Бијенала архитектуре у Венецији. Архитектура је стваралачки медиј који се, у музеолошком контексту, готово увек посредно излаже: уколико се не ради о мобилијару, инсталацији - моделу или сценографији заправо се излаже нека врста документације о делу, а не оно само. Међународним пројектом "Приказивање архитектуре" управо се жели испитати на које се све начине архитектура као концепт или архитектонско дело може приказати, која су могућа средства комуникације између ствараоца и публике.
Отварању изложбе присуствовали су покрајински секретар за културу и јавно информисање, Милорад Ђурић, њ.е. амбасадор Мађарске у Србији, Оскар Никовиц, аутор пројекта Бордерлине АРХИТЕЦТУРЕ ,аритекта Марцел Ференц из Мађарске, а изложбу је отворила државни секретар у Министарству за културу, информисање и информационо друштво, Снежана Стојановић-Плавшић.
Покрајински секретар за културу и јавно информисање, Милорад Ђурић рекао је овом приликом да је приказана изложба један од могућих одговора на питање како презентовати архитектуру.
- У свакодневном животу архитектуру углавном сагледавамо кроз објекте који су саграђени, и зато је вредност ове изложбе, управо у томе, што фокус ставља на почетак креативног процеса - идеју, линију и цртеж – рекао је покрајински секретар Милорад Ђурић. Он је додао да поред тога што је уметност, архитектура јесте и метафора целокупног замишљања, планирања и извођења у свакој области друштвеног живота. Ова изложба значајна је и због тога што је први пут приказана ретроспектива српске поставке на Бијеналу у Венецији, али и због компарације два начина размишљања у овом креативном процесу.
Амбасадор Мађарске у Србији њ.е. Оскар Никовиц истакао је да је идеја о организовању ове заједничке изложбе веоме позитивна, јер на најбољи начин приказује успешну сарадњу између мађарских и српских интелектуалаца, уметника и студената. Државна секретарка у Министарству за културу, информисање и информационо друштво, Снежана Стојановић-Плавшић истакла је да је реч о веома узбудљивој поставци која даје неке од одговора на питање представљања архитектуре, између осталог, и у музеју, али свакако ствара нове помаке и  отвара бројна нова питања.
Аутор пројекта „Представљање архитектуре“ је архитекта Љубица Миловић. Пројекат је реализован уз подршку Амбасаде Републике Мађарске у Београду.    
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs