Егереши и Грухоњић позвали медије да о инцидентима не извештавају сензационалистички

Нови Сад , 29. септембар 2011.
-A A +AЕгереши и Грухоњић позвали медије да о инцидентима не извештавају сензационалистички.

Нови Сад , 29. септембар 2011. .

Нови Сад, 29. септембар 2011.- Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егреши и председник Независног удружења новинара Војводине (НДНВ) Динко Грухоњић апеловали су данас на представнике медија да се у извештавању о међунационалним инцидентима воде само провереним информацијама и уздрже од сензационалистичког приступа, с обзиром на последице које овакав начин извештавња може да произведе.Председник Егереши је на конференцији за новинаре истакао да су највеће богатство Војводине људи који у њој живе, различитост и толеранција, мултинационалност, мултикултуралност и вишејезичност. Он је додао да је то оно што Војводини даје живот, те да без међусобног поштовања и уважавања, без поверења једних у друге нема ни Војводине.
„Последњи догађаји у Темерину су нас на други начин довели у центар медијске пажње и зато желим да, заједно са председником НДНВ, апелујем на медије да са пуно пажње и обазривости, држећи се искључиво чињеница извештавају о овом случају. Веома је важно да се о њему извештава али је исто тако важно да се не износе произвољне и непроверене индиције и тумачења. Не смемо распиривати страх и панику међу грађанима јер ће то само отежати овај проблем и удаљити нас од крајњег циља а то је да се сваки грађанин Војводине, без обзира на своју националну припадност, осећа слободно, сигурно и безбедно", поручио је Егереши.
Он је рекао да за смиривање ситуације у Темерину одговорност сносе државне институције, полиција, судство, школе, родитељи, па и сами медији, као и да се не сме дозволити да овај инцидент који су изазвале малобројне екстремистичке групе и њихови симпатизери, прерасте у нешто друго.
„Никако не смемо дозволити да се овај инцидент тумачи и генерализује као сукоб и нетрпељивост две националне заједнице у Војводини, које као што сви добро знамо, овде вековима живе као пријатељи и добре комшије", истакао је Егереши и додао да верује у рад полицијских и судских органа када је реч о разрешењу недавних догађаја у Темерину.
„Морамо имати поверења у полицијске и судске органе да ће појединце који су изазвали ове инциденте процесуирати у складу са законом, а сви ми морамо наставити да живимо онако како одувек и јесмо: Једни са другима, а не једни поред других", нагласио је председник војвођанског парламента.
Председник НДНВ Динко Грухоњић истакао је да је изиритиран чињеницом што део јавности апострофира медије као једине кривце за подстицање  међунационалне нетрпељивости, јер није тачно да сви медији извештавају на сензационалистички начин, те да се овакви случајеви не смеју генерализовати.
„Оно што јесте кривица нас као новинара јесте чињеница да поједини медији извештавају сензационалистички о догађајима у Темерину, те бих желео да апелујем на све нас да кад је реч о овако осетљивим стварима, а ово су врло осетљиве ствари, треба да се сетимо да смо ми медији, да смо ми један од стубова демократије и да у оваквим приликама морамо да пружимо подршку свима онима који су за смиривање ситуације", истакао је Грухоњић.
Он је позвао колеге да о међунационалним инцидентима у Војводини пишу са дужном пажњом и посебном одговорношцху водећи рачуна о томе како јавност може да реагује на сензационалистички приступ.
„Апелујем на све нас да поштујемо етички кодекс новинарства и допринесемо у сарадњи са институцијама, попут Скупштине АП Војводине која се заиста најдоследније у овој држави залаже за промоцију толеранције и онога што можемо назвати  војвођанским вредностима, а не да дајемо сензационалистичке наслове својим текстовима", поручио је председник НДНВ.  
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs