Најављен заједнички концерт Симфонијског оркестра СНП-а и Бањалучке филхармоније

Зрењанин , 19. септембар 2011.
-A A +AНајављен заједнички концерт Симфонијског оркестра СНП-а и Бањалучке филхармоније.

Зрењанин , 19. септембар 2011. .

Нови Сад, 19. септембар 2011. године - Заједнички концерт Симфонијског оркестра Српског народног позоришта и Бањалучке филхармоније, биће одржан сутра, 20. септембра, у новосадској Синагоги. Концерт је део пројекта „Мостови музике", у оквиру кога ће ова два оркестра одржати неколико концерата у Војводини, чији је програм везан за популарни италијански репертоар. Здружени оркестар, који броји 57 чланова, представиће публици неке од највећих светких оперских бисера. О предстојећем концерту и сарадњи два оркестра, на конференцији за медије, одржаној у Влади Војводине, говорили су: Милорад Ђурић, покрајински секретар за културу и јавно информисање, Александар Станков, секретар Оркестра СНП-а, Иван Оташевић, уметнички директор Бањалучке филхармоније, Ванеса Кременовић, диригент Бањалучке филхармоније и Микица Јевтић, диригент Симфонијског оркестра СНП-а.

Према речима покрајинског секретара за културу и јавно информисање Милорада Ђурића овај музички догађај има вишеструки значај, јер се њиме не јачају само културне споне, односно сарадња двеју значајних институција, него се јача и сарадња Србије и Републике Српске у ширем културолошком смислу.
- Овај пројекат носи симболичан назив "Мостови музике" и зато је важно да, не само кроз овај пројекат, него и кроз друге видове сарадње учврстимо везе и градимо друге културолошке мостове - рекао је покрајински секретар Милорад Ђурић.
- Подједнако је важно и то што, у години када СНП обележава 150 година постојања, овим заиста великим пројектом популаришемо оперску музику - додао је секретар Ђурић.
Пројекат "Мостови музике" започео је на иницијативу Бањалучке филхармоније. У Војводини ће бити одржана три концерта, у Вршцу, Зрењанину и Новом Саду. Према речима Александара Станкова, секретара Оркестра СНП-а овај пројекат има веома важан, готово мисионарски задатак, а то је ширење културе, како у Војводини и Србији, тако и у читавом региону.
Иван Оташевић, уметнички директор Бањалучке филхармоније истакао је да ни у једном моменту није било недоумице око сарадње са Симфонијским оркестром Српског народног позоришта, поготову ако се има у виду чињеница да је СНП најстарија позоришна кућа у региону, основана давне 1861, док је новосадска Опера заједно са Оркестром основана 1921.

- Војводина је одувек била место културног живота у коме буја жива уметничка енергија, и због тога смо пратећи стратегију свога развоја одлучили да се обратимо најбољима, односно Оркестру СНП-а, те смо тако и направили овај пројекат - рекао је Иван Оташевић додавши да је овај пројекат добар модел културне регионалне сарадње, како кроз едукацију, тако и кроз дружење.
Оташевић је најавио и да ће се сарадња Бањалучке филхармоније и Оркестра СНП-а наставити у новембру у Републици Српској, када ће бити одржани заједнички концерти у Бијељини, Брчком, Бањалуци и Градишки.
Ванеса Кременовић, диригент Бањалучке филхармоније нагласила је да је сарадња више културних институција и уметника увек конструктивна и обострано корисна. Она је додала да поред врхунског оркестра, на овом пројекту сарађују и сјајни солисти, сопрани Миљана Брезичанин, Снежана Савићевић Секулић, Дуња Симић и тенори Александар Саша Петровић и Саша Штулић.
- Сви учесници у овом пројекту су сјајно сарађивали, атмосфера на пробама је биле веома позитивна и сигурна сам да ће публика препознати тај заједнички звук и дух - рекла је Ванеса Кременовић.

Говорећи о репертоару сутрашњег концерта Микица Јевтић, диригент Симфонијског оркестра СНП-а рекао је да је реч о увертирама и аријама из италијанских опера.
- Бирали смо програм који је атрактиван и популаран, јер имајући у виду да ћемо наступати у више градова, желели смо што ширем аудиторијуму приближити овакву врсту музике - рекао је Микица Јевтић додавши да овакви пројекти нису ретки у свету, јер је музика нит која спаја људе.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs