Обележен Дан Дунава

Нови Сад , 02. септембар 2011.
-A A +AОбележен Дан Дунава.

Нови Сад , 02. септембар 2011. .

Нови Сад, 2. септембар 2011. година - Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, у сарадњи са Фондацијом „Деци на дар" и уз финансијску подршку Фонда за заштиту животне средине, поводом Дана Дунава 2011 организовао је креативно-едукативну радионицу за децу школског узраста у заштићеном природном добру СРП „Ковиљско-петроварадински рит". Циљ ове радионице је подизање свести деце о важности очувања непроцењивог природног ресурса - реке Дунав, као и свих река у Србији. Обележавању Дана Дунава 2011 присуствовала је покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Душанка Д. Сремачки.
Дан Дунава је прослава за чистију и безбеднију реку, настала захваљујући међународној сарадњи, која траје већ 17 година и тим поводом на речним обалама организују се велике прославе, јавна окупљања, забавни и едукативни догађаји. Дан Дунава јача нашу "солидарност за Дунав" и истиче да, упркос различитим културама и историји, делимо одговорност и жељу према заштити овог драгоценог ресурса.
Иако се званично Дан Дунава обележава 29. јуна, активности у оквиру кампање обележавања овог дана реализују се током целе године. У 2011. години, кампања се одвија у 14 земаља, под слоганом „Активни за реке". Национални координатор свих активности при ИЦПДР-у (Међународна комисија за заштиту реке Дунав) за Србију је Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Републичка дирекција за воде.
Циљ обележавања Дана Дунава је подизање свести деце о важности очувања Дунава за живот и будућност преко 80 милиона људи који живе у његовом сливу, док је намера организатора да у Ковиљско-петроварадинском риту деца осете чаролију природе ритског комплекса и сазнају како долази до загађења, као и то шта треба учинити да се загађење смањи.
Основна идеја је да се кроз креативно-едукативне радионице помогне деци да увиде значај природног ресурса - воде Дунава, важног за опстанак екосистема којем и ми припадамо.

Покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Душанка Д. Сремачки је, обраћајући се деци, поручила да је неопходно очувати природне вредности, којима припадају и реке. Она је рекла да је обавеза да се деци, кроз овакве пројекте, пренесу знања одраслих, да се упознају са природним вредностима. Она је рекла да је важно да се скрене пажња на то да је човек саставни и нераскидиви део природе, и у коликој мери човек нарушава природни екосистем. Сремачки је подсетила на Просторни план подручја са посебном наменом Специјални резерват природе Ковиљско-петроварадински рит, који је у завршној фази. Подсекретар Слободан Пузовић је рекао да је Ковиљско-петроварадински рит плавна зона Дунава, а да се заједно са ЈП "Војводина шуме", Месном заједницом Ковиљ, манастиром Ковиљ, као и многим сарадницима из невладиног сектора, развија дугорочни пројекат, који се тиче оплемењивања овог простора. Изграђена је учионица на отвореном, постављене су информативне табле и клупе, а оно на чему се сада ради, а што ће до јесени бити завршено је ревитализација, односно санација ових дунаваца који су се замуљили. Потребно је да се муљ извади из депресија и да буде омогућено да туристички бродићи и чамци плове дунавцима. Важно је сачувати плавне зоне река, јер и реке тако лакше преживљавају. Мочваре и ритови су пречишћивачи река, јер се ту рибе мресте, буја живи свет, а када се река излије у плавну зону, када се та вода врати у реку, она је много квалитетнија и чистија, истакао је Пузовић.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs