Бојан Пајтић свечано отворио обновљени ученички интернат у Текелијануму

Нови Сад , 31. август 2011.
-A A +AБојан Пајтић свечано отворио обновљени ученички интернат у Текелијануму.

Нови Сад , 31. август 2011. .

Будимпешта/Нови Сад, 31. август 2011 - Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић, на позив владике будимског Лукијана, данас је у Будимпешти свечано отворио обновљени ученички интернат у Текелијануму. Влада Војводине, наиме, од 2005. године у континуитету финансијски подржава обнову Задужбине Саве Текелије, у историји српског народа, једне од највећих задужбина изван Србије. После више деценија, на тај начин су обнављање васпитно-образовне функције које је имала и првобитна Задужбина Саве Текелије. Од ове јесени и нове школске године, у Текелијануму, који се налази у самом центру Будимпеште, биће смештено 30 ученика Српске гимназије „Никола Тесла", који се школују у Мађарској.- Ово је дефинитивно историјски догађај, зато што Текелијанум наставља да обавља своју мисију. Ми у Влади Војводине нисмо желели да се настави пропадање Текелијанума због величине и историјског значаја мисије ове институције. После Хиландара, она је највећа српска задужбина ван граница земље и нисмо смели да дозволимо пропадање Текелијанума, јер су се овде образовали најумнији људи нашег народа који су ударили темељ нашој просвети, култури, уметности и науци. Нисмо желели да пропадне институција у којој је настала Матица српска, као кровна прва просветно-културна институција целог српског народа, рекао је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић и додао да је Покрајинска влада определила 630.000 евра за реконструкцију Текелијанума.
- Он већ сада, иако обнова није до краја готова, изгледа фасцинантно. У њему ће бити наши најбољи ученици, не само ђаци који припадају српској заједници у Мађарској, већ и ђаци из Србије и других земаља где живи српски народ. Ова институција неће бити значајна само због смештаја ђака, већ посебно и због тога што има едукативну и културолошку мисију. Она је изузетно важна и за опстанак српске заједнице у Мађарској. Са становишта историјске улоге, Текелијанум има непроцењив значај, нагласио је Пајтић.
Владика будимски Лукијан благословио је обновљени интернат и пожелео дуговечан рад: - Поново су се отврила врата овог завода, који је годинама био затворен за наше ученике.Др Јованка Ластић, директорка јединствене просветне институције Срба у Мађарској, која обухвата два ученичка дома, један вртић, једну основну школу и гимназију, захвалила се владики Лукијану на подршци и Покрајини Војводини на парама које су послужиле обнови интерната у Текелијануму: - Ми ћемо то чувати, да ово здање служи дуго српској омладини у Мађарској.У Текелијануму је данас отворена и изложба 11 копија портрета Саве Поповића Текелије и чланова његове породице, које је Текелијануму поклонила Галерија Матице српске.
Сава Поповић Текелија (1761 - 1842) припада реду најзначајнијих српских интелектуалаца ондашње Угарске. Окончавши студије права у Будиму, постао је први "доктор јурис от Србаља", након чега је учествовао и био сведок бројних историјских догађаја из тог времена. Учесник је Темишварског сабора из 1790. године, био је посланик на сабору у Братислави (тадашњем Пожуну), радио је као секретар Угарске дворске канцеларије, а 1796, у родном Араду, позвао је своје суграђане да оснују фонд за школовање даровите српске деце. Оснивач је и председник Матице српске. Задужбину - Текелијанум, основао је 1838. године, када је одлучио да своју имовину, од преко 400.000 сребрних форинти завешта за школовање даровите деце и студената из Угарске. Текелијанум је, после оснивања позоришта 1812. године и Матице српске 1826. године, постала трећа званично најважнија установа Срба у Угарској, али уједно и највећа задужбина тога доба, с обзиром да је почетни фонд Текелијанума чинило 100.000 форинти, две куће у Пешти, три дворца у Араду и 28. јутара земље. Поред Задужбине, Сава Текелија је основао и интернат за смештај сиромашне деце и студената, а у згради се налазила Матица српка, као и штампарија у којој је штампан Матичин Летопис. Поред тога, у зради Задужбине смештена је и богата библиотека.

Почетком XX века, стара зграда Текелијанума је била срушена, да би на старом месту била саграђена нова. Задужбина и Фонд радили су успешно све до 1952. године, када је Текелијанум угашен, а његова имовина национализована.
На основу Закона о делимичном враћању црквене имовине, који је на снагу у Мађарској ступио 1991. године, Српској православној Епархији будимској је, између осталог, враћен и један део Задужбине Саве Текелије.
Обновљена Задужбина је у свом статуту назначила, као један од својих приоритета, обнављање и њене васпитно-образовне функције коју је имала и првобитна Задужбина. Током периода национализације, Задужбини је делимично промењена намена, а такође и сам објекат се налазио у доста лошем стању. Власник објекта, Епархија будимска, није била у могућности да сопственим средствима или из других извора обезбеди сва потребна средства за њено обнављање, па се обратила тада Извршном већу АП Војводине са молбом за финсијску помоћ.
Радови на делимичној обнови објекта, планирани у више фаза, предвиђали су да прва етапа буде обнова дела простора који би био намењен за смештај студената који студирају у Будимпешти, првенствено из Војводине и Србије, или из дијаспоре. Издвајањем дела средстава из покрајинског буџета, стварају се услови да се студентима, нарочито онима из Војводине, обезбеди становање под најповољнијим условима. Такође, у овим просторијама биће омогућен и смештај ученицима средњих школа из Војводине који посећују Мађарску у оквиру планираних школских екскурзија.
Од 2005. године, када је са Епархијом будимском потписала Споразум о сарадњи у реализацији програма обнове и коришћења дела зграде Задужбине Саве Текелије у Будимпешти, Влада Војводине је финансијски подржала обнову у две фазе, па су тако у Текелијануму обновљени и опремљени делови зграде на свим спратовима. Замењене су дотрајале водоводне и канализационе цеви, реконстриосана електрична мрежа, постављене инсталације за гас и централно грејање, проширена котларница, санирани зидови и подови, репарирани прозори и врата, започета обнова фасаде. На првом и другом спрату је 15 двокреветних апартмана са купатилом и чајном кухињом.Влада Војводине помогла је и набавку и уградњу опреме за Интернет и кабловску ТВ.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs