Предсеник Пајтић потписао уговоре о изградњи нове УЛО хладњаче са воћарима у Новом Сланкамену

Инђија , 30. август 2011.
-A A +AПредсеник Пајтић потписао уговоре о изградњи нове УЛО хладњаче са воћарима у Новом Сланкамену .

Инђија , 30. август 2011. .

Нови Сад, 30. август 2011. године - Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић и директорка Фонда за развој АП Војводине Снежана Репац су данас у Новом Сланкамену, у присуству председника Општине Инђија Горана Јешића, потписали уговоре о финансирању изградње УлО хладњаче са представницима удружених пољопривредних газдинстава на територији општине Инђија. Фонд за развој је за овај пројекат определио 98,5 милиона динара. Носиоци инвестиционог пројекта су пољопривредни произвођачи, власници регистрованих пољопривредних газдинства, њих 36 из Новог Сланкамена, Бешке, Старог Сланкамена, Марадика и Нових Карловаца, који се баве воћарском производњом.

Председник Пајтић је истакао да покрајинска Влада преко својих институција већ реализује Мастер план развоја Фрушке горе и навео чињеницу да су до недавно насеља на обранцима Фрушке горе спадала међу најнеразвијеније делове наше покрајине, а да се улагањима у развој воћарства и виноградрства та ситуација значајно мења и додао:
„Ми смо готово 100 милиона динара инвестирали у хладњачу, која ће бити значајна за више насеља, која се налазе на овом подручју. Овај инвстициони пројекат ја значајан за пољопривредне произвођаче не само због уштеде средстава за складиштење, већ ће омогућити да пољопривредници своје производе продају када им цена буде највише одговарала".

Председник Владе Војводине навео је да су овакви пројекти рецепт за успех, обзиром да је воћарство високоакумулативна грана, која омогућава да се у овом тренутку више од 50 одсто производа извози. То је изразито значајно за наш спољнотрговински биланс, као и могућност упослења великог броја људи, обезбеђивање великог профита, а овом крају могућност да се нађе на много вишем економском нивоу.
„Ми смо до сада преко Фонда за развој око 5.500 кредита усмерили у пољопривреду и привреду у Покрајини", подсетио је председник Пајтић и нагласио да је ово данашње улагање једно од најзначајнијих пројеката који ће се реализовати.
Смештајни капацитети хладњаче у Новом Сланкамену, чији се завршетак планира на пролеће, износиће 3.000 тона.

Директорка Фонда за развој АП Војводине Снежана Репац истакла је да је ово изузетно вредан подухват удруживања домаћих пољопривредних произвођача у Новом Сланкамену који , иначе, важи за највећег корисника средстава Фонда из општине Инђија. Како је навела, до сада су добили 1,07 милиона евра што уз данашњих скоро милион евра, општину Инђија сврстава у ред најразвијенијих општина у Војводини. Овакав пројектни подухват директорка Фонда је истакла као изузетно добар пример за све друге пољопривредне произвођаче који имају проблеме са складиштењем својих производа како да их реше.

Председник општине Инђије Горан Јешић је истакао да је реч о историјском подухвату, јер крајем маја произвођачи из овог краја започели су разговоре на тему оснивање задруге, а данас су већ одобрена средства за изградњу хладњаче, инвеститори су претходно купили земљиште, формирана је задруга. Реч је о озбиљном пројекту које је препознала Влада Војводине и као наредни потез навео активности у вези са пројектом наводњавања западног дела Фрушке горе и противградне заштите, што ће омогућити да се цела производња воћа на инђијској територији заокружи.

Директор Задруге „Воћар" у Новом Сланкамену Јован Чолић истакао је да је брза организација пољопривредника општине Инђија била могућа захваљујући локалној самоуправи и Фонду за развој АП Војводине. Хладњача ће, према његовим речима, имати огроман значај и омогућити оптималне смештајне капацитете,добар пласман на тржиште, те допринети да су губици незнатни и обезбедити продају у моменту када је цена најбоља. Крајњи циљ заокруженог циклуса производње је извоз воћа на руско и остатак европског тржишта.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs