Представљен пројекат ''Сви различити, сви једнаки''

Зрењанин , 30. август 2011.
-A A +AПредстављен пројекат ''Сви различити, сви једнаки''.

Зрењанин , 30. август 2011. .

Нови Сад, 30. август - Новосадски хуманитарни центар, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, управу и националне заједнице, представио је, у прес сали Владе Војводине, пројекат "Сви различити, сви једнаки", који финансира Делегација Европске уније у Србији, у оквиру пројекта "Подршка цивилном друштву". Предвиђено је да пројекат траје годину дана, од 29. јуна ове, до 29. јуна наредне године, са циљем да се подстакне стварање инклузивне културе, политике и праксе у основним школама у Војводини, како би сва деца, без обзира на пол/род, инвалидност, социјално или етничко порекло, имала једнак приступ образовању. Тиме се, како је истакнуто, доприноси стварању повољног недискриминаторског окружења у Покрајини, поштовању различитостии других култура, језика, социјалног порекла, националности и религија. Пројекат се спроводи у три основне школе: "Шаму Михаљ" у Бечеју, "Жарко Зрењанин" у Апатину и "Вук Караџић" у Новом Саду. О пројекту су говорили др Јегеш Золтан, заменик ресорног секретара, Данијела Кораћ-Мандић из Новосадског хуманитарног центра и представнице основних школа из Бечеја и Апатина.
Један од основних проблема је инклузија ромске заједнице, нагласио је др Јегеш, најављујући да ће од ове јесени поново 380 ученика из ове заједнице примати стипендију. Заменик покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице изразио је задовољство постигнутим резултатима инклузије у средњим школама и на Универзитету, али не и инклузијом у основним школама. - Овај пројекат један је од оних који тражи могућности како разрешити инклузију у основним школама и зато је Секретаријат дао пун допринос да се он у потпуности реализује. Сматрам да је потребно да буде укључен у свим основним школама, не само у ове три, казао је др Јегеш. Такође, осврнуо се и на смањење броја уписаних ученика у основним и средњим школама ове године у Војводини. Ради се недостатку од 1700 ученика, 800 у основним и 900 у средњим школама. Са тим је повезан проблем смањења одељења и броја наставника, што потврђује и бројка од 300 просветара у школској управи Нови Сад, која је до сада навела податке о професорима и наставницима који немају довољан фонд сати.
Данијела Кораћ-Мандић истакла је да је инклузивно образовање једна од вредности ЕУ која промовише антидискриминацију, културну различитост и поштовање према другима и као таква директно утиче и подстиче укључивање социјлано угрожених и других маргинализованих група у наше друштво. Навела је и да постоје основе у законима и друштвеним реформама које помажу увођење модела инклузивног образовања, попут Закона о основама система образовања, усвојеног пре две године. Пројекат, према њеним речима, доприноси осим развоју планова инклузивног образовања у школама и подизању капацитета школског особља, ђака и родитеља у повећању свести младих у прихватању различитости као ресурса у овој значајној друштвеној делатности.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs