Председник Егереши и потпредседница Белић посетили Бајмок и Суботицу

Суботица , 27. август 2011.
-A A +AПредседник Егереши и потпредседница Белић посетили Бајмок и Суботицу.

Суботица , 27. август 2011. .

Бајмок/Суботица, 28. август - Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши отворио је данас у Бајмоку традиционалну такмичарску изложбу националне буњевачке хране - „Етно фестивал буњевачки национални ила", који се одржава у оквиру Дана буњевачке културе Бајмок 2011.Председник Егереши и потпредседница Скупштине АП Војводине Бранислава Белић разговарали су са представницима Националног савета буњевачке националне заједнице и Буњевачког културног центра о значају оваквих манифестација за очување традиције, националног и културног идентитета националних заједница, па самим тим и за читаву АП Војводину, чије је највеће богатство управо њена национална шароликост и прожимање различитости.
„Историја Војводине је специфична, а њен историјски развој створио је мултиетничко, мултикултурно и мултиконфесионално друштво, које сви са поносом, бригом и одговорношћу промовишемо, негујемо и чувамо, као бисер Европе. А Војводина не би била то што јестеда није и вас Буњеваца са богатом историјом, традицијом, културом, обичајима, са тако богатим културним наслеђем. Посебност Буњеваца уткана је у ово наше поднебље, својом лепотом обичаја, али и плодовима вршидбе, жита и крува, тешког рада", истакао је Егереши, отварајући ову манифестацију, додајући д она показује колико су Буњевци посвећени очувању и неговању својих традиционалних вредности.
„Са задовољством истичем да је важно што Буњевци могу диванит, играт и пиват на свом језику, што могу ниговат своју културу, традицију и чувенаила. И како је Војводина диван пример суживота овдашњих народа у духутолеранције, сарадње и међусобног поштовања у Војводини, Буњевци томе итекако доприносе", рекао је Егереши.
Потпредседница Скупштине АПВ Бранислава Белић је, у име организатора фестивала и председника Националног савета буњевачке националне мањине и аутора књиге „Буњевачки народни кувар" Бранка Покорнића, примила симболичан поклон, ручни рад буњевачких жена, у знак захвалности због њене личне ангажованости и подршке коју су Скупштина и Влада АП Војводине пружиле овом издању.
Потпредседница Белић, која је и аутор предговора за ову књигу, изразила је велико задовољство што је била у прилци да подржи њено издавање јер ова књига на модеран начин за садашње и будуће генерације баштини традицију хране војвођанских Буњеваца и доприноси очувању њиховог културног идентитета.
Након посете Бајмоку, председник Егереши и потпредседница Белић посетили су и В Међународни и регионални сајам привреде „Суботица 2011", где су, заједноса председником Регионалне приведне коморе Суботице Слободаном Војиновићем и председником Скупштине града Суботице Славком Параћем, обишли велики број излагача, који су ове године пристигли из шест земаља.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs