Одржана презентација Нацрта Регионалног просторног плана АПВ у Новом Саду

Нови Сад , 04. август 2011.
-A A +AОдржана презентација Нацрта Регионалног просторног плана АПВ у Новом Саду.

Нови Сад , 04. август 2011. .

Нови Сад, 4. август - Данас је у Новом Саду одржана јавна презентација Нацрта Регионалног просторног плана Аутономне покрајине Војводине и Извештаја о стратешкој процени утицаја Регионалног просторног плана Аутономне Покрајине Војводине на животну средину. Регионални просторни план АП Војоводине представља најзначјнији просторно плански документ који се доноси за територију АП Војводине после више од три деценије. Носилац израде просторног плана АП Војводине је Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине - покрајинска секретарка Душанка Сремачки, послове координације на његовој изради обавља Републичка агенција за просторно планирање Организациона јединица за теритроију АП Војводине док  је обрађивач планског документа ЈП Завод за урбанизам Војводине.
О овој теми су говорили подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, др Слободан Пузовић, одговорни планер ЈП "Завод за урбанизам Војводине" Драгана Дунчић, директор Републичке агенције за просторно планирање, Весна Поповић, као и директор ЈП "Завод за урбанизам Војводине", Владимир Зеленовић.
- Значај Регионалног просторног плана АП Војводине је изузетно велик, пре свега са аспекта усклађеног развоја, што значи да је потребно пружити помоћ локалним заједницама да се одрживо развијају. Са друге стране, неопходно је да се очувају ресурси за будућност. Без одговарајуће просторно-планске документације и  без адекватног усклађивања секторских политика и интереса, немогуће је постићи одрживост. Због тога је током протеклих деценија било проблема, јер није био донет стратешки план развоја и ово је шанса да се понашамо у складу са законском регулативом и да се развијамо тако да не угрожавамо, већ да сачувамо животну средину, истакао је Слободан Пузовић. - Регионални Просторни план Војводине рађен је интегралном методом и сачињен је од неколико тематских области, а то су природни системи и ресурси, мрежа насеља, јавне службе и демографски развој, привреда и делатности, инфраструктура и инфраструктурни системи, заштита животне средине и комплексан приступ заштити и имплементација плана. Овај стратешко-развојни документ спроводиће се на локалном нивоу. Јавне расправе које су до сада одржане у Војводини су биле добро посећене и било је реаговања и сугестија, а све примедбе које буду достављене у писаном облику биће разматране и о њима ће се заузети став. У протеклим деценијама није рађен просторни план АП Војводине, али су урађени просторни планови подручја посебне намене, као и разне стратегије за локалне самоуправе, а сав тај материјал уважен је приликом израде Регионалног просторног плана, рекла је Драгана Дунчић.            

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs