Саопштење Покрајинског омбудсмана: Нови Сад без вишејезичних табли

Нови Сад , 26. јул 2011.
-A A +AСаопштење Покрајинског омбудсмана: Нови Сад без вишејезичних табли.

Нови Сад , 26. јул 2011. .

Нови Сад, 26. јул - Након што је 18. маја 2011. примио представку у којој је подносилац изразио незадовољство због тога што су табле које означавају назив насељеног места на узлазу и излазу из Новог Сада исписане само на српском језику, Покрајински омбудсман је покренуо поступак и обратио се градоначелнику Града Новог Сада са захтевом да се изјасни о наводима из представке.Будући да се градоначелник Града Новог Сада није у року изјаснио о наводима из представке, Покрајински омбудсман му је 28. јуна 2011. упутио Препоруку у којој се каже да ће „надлежни органи Града Новог Сада обезбедити исписивање назива места - Града Новог Сада - на таблама које означавају назив насељеног места а које се налазе на улазу и излазу из града и на језицима и правопису националних мањина чији су језици у службеној употреби на територији Града Новог Сада."
Статутом Града Новог Сада прописано је да су, поред српског језика и ћириличког писма, у службеној употреби и мађарски, словачки и русински језик и њихова писма, у складу са законом и посебном одлуком Скупштине Града Новог Сада. У препоруци Покрајинског омбудсмана даље стоји да ће се називи из става 1 поменуте препоруке исписати „после текста на српском језику испод или десно од њега, у истом облику и истом величином слова," док ће градоначелник Града Новог Сада  „о предузетим мерама обавестити Покрајинског омбудсмана у року од 15 дана, а у складу са чланом 33. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском омбудсману."
Градоначелник Града Новог Сада ни до данас није поступио у складу са препоруком, нити је о предузетим мерама обавестио Покрајинског омбудсмана.  Након што је о овоме обавестио Скупштину Града Новог Сада као орган који је извршио избор градоначелника, Покрајински омбудсман овим путем о томе обавештава и јавност, а у складу са чланом 13. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском омбудсману.
Текст препоруке доступан је на сајту Покрајинског омбудсмана.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs