Сусрети на тромеђи и годишња скупштина еврорегије ДКМТ

Нови Сад , 29. мај 2011.
-A A +AСусрети на тромеђи и годишња скупштина еврорегије ДКМТ.

Нови Сад , 29. мај 2011. .

Нови Сад/Сегедин, 28. мај 2011. године - На тромеђи, делу границе који спаја Румунију,Мађарску и Србију, покрајину Војводину са жупанијама Чонград и Тимиш и места Раба, Кинбекхаза и Беба Веке,одржан је по 14. пут, Сусрет на граници - дан отворених граница, када семештани и њихови гости, окупљају око споомен-обележја, тространог граничногкамена, названог Триплеx цонфиниум, постављеног у знак сећања на завршетакпроцеса међусобног разграничења.Годишње окупљање наСкупштини еврорегије ДКМТ симболично почиње управо на овој прославидобросуседства и пријатељства људи из три земље, три регије и три места. Уприсуству бројних званица, мештана и гостију, окупљенима су се обратилипредставници жупанија и покрајине Војводине, чланица еврорегије ДКМТ.
Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалнусамоуправу мр сци. др Томислав Стантић усвом обраћању, рекао је - Искрено верујем да постоји много рралога зазадовољство и оптимизам, када је сарадња у еврорегији ДКМТ у питању.Веррујем такође, да можемо бити оптимисти и када је будућност наше еврорегије упитању јер оспели смо да остваримо вредне циљеве упркос кризи. Пре свегапројекат Безбедност без граница, намењен брзом реаговању и отклањањупоследица природних катастрофа и непогода показао се изузетно успешним. Не самопрофесионалци, или обучени волонтери, него и обични грађани озбиљно сусхватили свој ангажман, у духу и на начин како то чине праве комшије ипријатељи. Подршка коју је за овај пројекат обезбедила ЕУ још је једна потврдањегове вредности и значаја. Нажалост ми смо сами, током поплава у Банату,успели да се уверимо колико пројекти овакавог типа могу да буду значајни. Што се будућности тиче, морамоимати у виду још једну важну чињеницу - да је ЕУ подршала Дунавску стратегију,велики пројекат сарадње који ће се свакако одразити и на сарадњу у оквирунаше еврорегије и дати јој нови квалитет.
 Усвајање регионалног просторног плана нашепокрајине свакако ће допринети томе да пројекти и идеје каква је она оподизању савременог индустријског парка на тромеђи много ефикасније изведени.После 14 година остајемо оптимисти, и када се ради о програмима и пројектимаунапређења туристичке понуде и сарадње, доприносу квалитета информисања ирада медија са садржајима на неком од мањинских језика и очувању култуногнаслеђа уопште.
 Након програма на тромеђи, који је укључиваои традиционалну трку ђака из три земље и доделе одличја најбољима ужупанијском дому у Сегедину одржано је заседање Скупштине регионалне сарадњеДКМТ и Скупштина непрофитног јавног друштва ДКМТ доо. Досадашња председавајућа Ана Мађар (жупанија Ћонград) предала је скулптуру, симболично обележје ДКМТ покрајинском секретару за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу мр сци. др ТомиславСтантић, чиме је започела година токомкоје ће наша покрајина бити председавајући еврорегије. На овогодишњемзаседању Скупштине еврорегије размотрени су планови за унапређивање већпостојећих пројеката и дати предлози за бољу сарадњу регионалних привреднихкомора, као и подршке пројектима прекграничне сарадње у развијању туризма(пут вина и гастрономске руте), очувања укупног културног наслеђа и регионалнихспецифичности, какви су пројекти заштите и унапређивања вина сорте „Кадарка". Посебна пажња биће посвећена и програмима прекограничне сарадње у областирегионалног информисања, укључујући и информације о економији али и заштити програмаи садржаја на другим језицима. Од посебног значаја за успешнију сарадњу и пословнуинтеграцију је управо потреба бољег међусобног познавања и представљањакултурних особености и посебности. ДКМТ тимови за брзо реаговање у случајуприродних катастрофа и непогода биће додатно унапређен новим центром за обуку упартнерству са жупанијом Арад, интегрисаним системом обавештавања и набавкомнове опреме, која уз јединицу за заштиту од поплава укључује „ЕР" хеликоптер иавионе привредне авијације.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs