Влада Војводине финансира једногодишње школовање најбољих студената у иностранству

Нови Сад , 28. април 2011.
-A A +AВлада Војводине финансира једногодишње школовање најбољих студената у иностранству.

Нови Сад , 28. април 2011. .

Нови Сад, 28. април 2011. године -Влада Војводине финансираће трошкове једногодишњег школовања 8 најуспешнијих студената са Универзитета у Новом Саду у иностранству, које се одвија у оквиру пројекта Кампус Европа (Цампус Еуропае).
Уговоре чија је вредност 3,27 милиона динара, са студентима биохемије, архитектуре, медицине и права, деканима и продеканима потписао је проф. др Драгослав Петровић, покрајински секретар за науку и технолошки развој. "Кампус Европе, који је данас прерастао у познату европску институцију чини 18 универзитета из 16 европских земаља. Велика је част и за Универзитет у Новом Саду и Владу Војводине, што је војвођански Универзитет представник Србије у овој институцији. До сада је чак 83 наших истакнутих студената боравило на једногодишњим студијама на истакнутим универзитетима у Италији, Португалији, Белгији, Немачкој, Ирској, Пољској, Француској, Аустрији и Луксембургу. На овом усавршавању били су студенти са Факултета техничких наука, медицине, физике, биохемије, биологије, туризмологије, права и неколико студената са француског језика. Покрајинска Влада до сада је за трошкове суфинансирања школовања ових младих људи издвојила укупно 15.000 евра", казао је проф. др Петровић приликом свечаног потписивања данашњих уговора са студентима Универзитета у Новом Саду. Циљ пројекта је повећање мобилности студената и упознавање са земљама у коју студенти одлазе, уз потпуно признавање похађаног студијског програма земље домаћина по повратку на матични универзитет. Драгослав Петровић је рекао да је пројекат од изузетног значаја за Војводину, будући да се заснива на главним начелима Болоњске декларације и као такав представља њену конкретну реализацију. Како је ресорни секретар још истакао, овај пројекат обезбеђује не само стручно усавршавање наших студената у истакнутим европским центрима, већ омогућава и промоцију наше културе и традиције у овим земљама и успостављање значајних односа као важан допринос нашој сарадњи у будућности. У оквиру овог програма 41 страни студент из наведених земаља до сада је боравио на једногодишњем школовању на нашем Универзитету, што је исто тако значајно признање и потврда квалитета нашем Универзитету.
На једногодишње школовање у иностранство биће упућено укупно 13 наших студената, а Влада Војводине у целости ће покрити усавршавање осам најбиљих представника студената Универзитета у Новом Саду.
Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић најавио је да ће Влада Војводине бити покровитељ и акције коју покреће Савез студената Кампуса Европе већ почетком лета, односно 3. јула, а која ће кренути из Новог Сада. Реч је о великом бициклистичком каравану у оквири пројекта „Вожњом до ваших права" у који ће бити укључено још десет европских земаља а у циљу промоције улагања у младе, европског заједништва и високог образовања.
Студентима који ће се наћи на овом значајном усавршавању честитку је упутио и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић.  

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs