Конференција за новинаре поводом постављања изложбе ''Копије зидног сликарства манастира Бођани''

Нови Сад , 28. април 2011.
-A A +AКонференција за новинаре поводом постављања изложбе ''Копије зидног сликарства манастира Бођани'' .

Нови Сад , 28. април 2011. .

Нови Сад, 28. април - Уочи постављања изложбе „Копије зидног сликарства манастира Бођана из колекције Галерије Матице српске" у Сентандреји (Мађарска), одржана је конференција за новинаре, на којој су говорили покрајински секретар за културу и јавно информисање, Милорад Ђурић, управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић и музејска саветница Драгојла Живанов.Изложба ће бити отворена 29. априла 2011. године, у Српском црксвеном музеју у Сентандреји. На отварању ће говорити Његово преосвештенство епископ будимски Лукијан, градоначелник Сентандреје Диц Ференц, покрајински секретар за култууру и јавно информисање Милорад Ђурић и државна секретарка Министарства културе Републике Србије, Снежана Стојановић Плавшич. Изложба ће бити отворена до новембра, а реализацију Изложбе помогао Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Министарство културе Републике Србије и Самоуправа Срба у Мађасркој. Иначе, поред потписаних и текстуалних легенди на српском, мађарском и енглеском језику, изложба је употпуњена и виртуелном посетом манастирској цркви, која пружа увид у простор наоса и даје визуелни контекст изложбеним експонатима.
Изложбу „Копије зидног сликарства манастира Бођана из колекције Галерије Матице српске" заједно приређују Галерија Матице и Музеј Српске православне епархије будимске.
Покрајински секретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић рекао је да је један од циљева културне политике у Војводини, очување културног наслеђа, али и његова презентација. Овај пројекат има за циљ презентацију културног наслеђа, али и подршку српској мањини у Мађарској. - Обележавањем тачака нашег културног простора, који се не поклапа увек са државним границама, помажемо нашим људима који живе ван граница наше земље да се осећају делом једне културе. С друге стране, ово је прилика и да се грађанима Мађарске, али и људима из других држава, пружи прилика да виде и да се упознају са нашим културним наслеђем, истакао је Ђурић. Он је изразио наду да ће и убудуће бити сличних пројеката, које ће Влада АП Војводине подржати.
- Сарадња Галерије Матице српске и Музеја српске православне епархије будимске у Сентандреји траје већ деценијама и заједничким пројектима радило се веома много на промоцији културне баштине која представља велико културно наслеђе српске културе XВИИИ века, рекла је управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић. Сентандреја је било важно упориште и центар за Србе у XВИИИ веку. Срба у овом подручју има све мање, али српска култура опстаје, а сарадњом са Музејом треба да се подржи очување културе, као и да се пружи подршка српском становништву које тамо живи. Тренутно се реализује пројекат "Заштита и презентација културног наслеђа Срба у Мађаркој (2009-2012)", у оквиру којег се тренутно рестаурира одабрана збирка икона из сентандрејског музеја. Ова збирка ће бити део нове поставке музеја после 2012. године, у згради Препарандије, која је 2010. године враћена у власништво Будимској епархији. Сарадња Галерије Матице српске и сентандрејског музеја довела је до идеје да се овај простор стави одмах у музејску функцију, у оном делу у којем за то постоје услови. Копије зидног сликарства манастира Бођани биће изложени у овом делу музеја, и оне су добра тема и интересантна прилика да се представи део културног наслеђа настао у Бођанима, а да се прикаже у Сентандреји, где у истом том времну настаје један важан део културне историје XВИИИ века, тако да се пружа могућност за повлачење паралела.
- Ова изложба садржи 39 копија зидних слика из манастира Бођана, и део су збирке копија зидног сликарства XВИИИ века Галерије Матице српске. Формирање Збирке започето је 1956. године, у намери да се што целовитије представи национална уметност новог доба и да се прикажу значајни споменици српског зидног сликарства са подручја Карловачке митрополије. Више од две деценије, копије зидних слика манастира Бођани, чији су аутори сликари кописти јеромонах Наум Андрић, Зденка Живковић и Станислав Чавић, чиниле су део сталне поставке српског сликарства XВИИИ века Галерије Матице српске.
Зидним сликарством манастира Бођани из XВИИИ века, започела је реформа српског зидног сликарствау областима Карловачке митрополије и отворено је ново поглавље у историји српске ликовне културе. Осликавање цркве Ваведења Богородице манастира Бођани 1737. године, поверено је Христофору Жефаровићу, свестраном уметнику, који је био у служби владике Карловачке епархије и митрополије.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs