Потпредседница Седларевић на форуму ''Отворена врата парламента''

Нови Сад , 31. март 2011.
-A A +AПотпредседница Седларевић на форуму ''Отворена врата парламента''.

Нови Сад , 31. март 2011. .

Београд/Нови Сад, 31. март - Потпредседница Скупштине АП Војводине Маја Седларевић, која је данас у Београду учествовала на форуму „Отворена врата парламента" у организацији Комитета правника за људска права Yуцом, истакла је да је од 2000. године Скупштина АП Војводине упутила Народној скупштини Републике Србије укупно 39 законских предлога и на десетине амандмана, али да је од тог броја усвојено свега пет законских предлога и 13 амандмана. На форуму посвећеном могућностима за подношење законских предлога Скупштини Србије, потпредседница Седларевић је упозорила да осим наведених, остали законски предлози упућени из покрајинског парламента нису ни стигли до народних посланика, иако је Скупштина АП Војводине овлашћени предлагач закона и осталих правних аката.

- Не могу да кажем зашто је то тако. Скупштина Србије не види покрајинску администрацију као партнере, па на пример ни у једној радној групи, нити у једном радном телу које је радило на припреми Устава Србије није било никога из покрајинске администрације. То је, у најмању руку, неосновано лош однос републичких органа према покрајинским - навела је Седларевићева. Она је као пример за тај лош однос навела предлоге Закона о равноправности полова и Закон о волонтерском раду, које је Скупштина АП Војводине упутила републичком парламенту на усвајање, а који се нису нашли на дневном реду, иако је Народна скупштина неколико година касније усвојила сопствене предлоге тих закона. - Предлог закона о равноправности полова који је дошао из Војводине није се нашао у скупштинској процедури иако је, по суду свих експерата, цивилног сектора и других који се баве женским људским правима и равноправношћу полова, законски предлог Скупштине Војводине био и квалитетнији и свеобухватнији од онога који је Скупштина Србије на крају усвојила, неколико година касније - навела је Седларевићева, додајући да је иста судбина задесила и закон о волонтирању, који је био врло модеран и усклађен са свим европским стандсардима. Потпредседница Скупштине АП Војводине је додала да се ситуација мало променила на боље након 2008. године, када је приликом израде Закона о преносу надлежности постојала сарадња између министарстава и покрајинских секретаријата око утврђивања надлежности та два нивоа власти.

Учесници форума присутне су упознали са улогама народног посланика, Владе Србије, Омбудсмана, Народне банке, Скупштине АП Војводине, те грађанској иницијативи са неопходних 30.000 потписа, као ставним и законским могућностима за подношење инивцијатива Народној скупштини, али и недостацима у досадашњој пракси доношења закона, Седларевићева је присутне упознала са тим могућностима када је у питању покрајински парламент.

Поред Маје Седларевић, на данашњем форуму Yуцома учествовали су и потпредседница Народне скупштине Републике Србије Јудита Поповић, Повереник за слободан приступ информацијама и заштиту података о личности Родољуб Шабић, председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт, помоћник Генералног секретара Заштитника грађана Робет Сепи, као и Дејан Девић из Дирекције за правне послове Народне банке Србије, и Саша Гајин из Центра за унапређивање правних студија.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs