Отварање пројекта о енергетској ефикасности

Нови Сад , 28. фебруар 2011.
-A A +AОтварање пројекта о енергетској ефикасности .

Нови Сад , 28. фебруар 2011. .

Нови Сад/Чуруг, 28. фебруар - Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић и председник општине Жабаљ  Бранко Стајић, присуствовали су свечаном отварању пројекта „Јачање капацитета локалних самоуправа за примену мера енергетске ефикасности". Носилац пројекта је општина Жабаљ, а партнери су општине Темерин, Тител и Варварин, као и агенција Алма Монс. Пројекат  финансира Европска унија у оквиру програма  Еxцханге 3.Стручну подршку пројекту пружили су Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине и Стална конференција градова и општина. Укупна вредност пројекта је 183.880 евра, учешће локалних самоуправа је 10 процената, а донација Европске уније је 165.492 евра. Пројекат има за циљ јачање капацитета локалних власти и корисника буџетских средстава за рационално коришћење енергије у својим објектима и комуналним услугама и подстицај локалног економског развоја применом мера енергетске ефикасности.
Пројекат ће трајати 15 месеци, а укључиће едукацију, набавку ИТ опреме, организовање радионица за снимање и праћење потрошње свих облика енергије, идентификацију могућих уштеда енергије, предлоге мера и пројеката енергетске ефикасности. У току пројекта ће бити успостављена канцеларија за газдовање енергијом са тимом за енергетски менаџмент у све три војвођанске општине које учествују у реализацији овог пројекта. На тај начин ће се општинама, уз финансијску помоћ Европске уније, обезбедити оквир за смањење губитака енергије и испуњење законских обавеза, а у складу са упутствима и методологијом Министарства рударства и енергетике.
Радослав Стриковић је истакао да се у Чуругу данас промовише један велики заједнички пројекат, за који су добијена одређена средства, а задатак је да се у наредних петнаест месеци оснажи локална самоуправа, са циљем смањивања потрошње енергије. Стриковић истакао да се очекује да ће се и уз помоћ законске регулативе финансијски подржати овакви пројекти.  
- Поред овог пројекта, не територији општине Жабаљ, градиће се и прво биогас- постројење, које ће производити електричну и топлотну енергију. Ова општина преговара и са фирмама које желе да инвестуирају у жабаљску индустријску зону, где планирају да граде биогас постројење, рекао је председник општине Жабаљ Бранко Стајић. Он је додао да је потребно у школама и другим јавним установама применити све изолационе мере и изградити биогас постројење, а такође, потребно је и сачинити енергетски биланс општине.
Председник општине Тител Миливој Петровић је рекао да општина Тител већ годинама примењује различите мере у области енергетске ефикасности, попут пројектовања централног грејања у јавним објектима, пре свега у школама и здравственим установама. Циљ овог пројекта је анализа свих трошкова на нивоу локалне самоуправе, који би се у примени мера енергетске ефикасности могли смањити.
Председник општине Темерин је истакао да је ово прва енергетски ефикасна општина у Војводини, захваљујући пројекту који финансира Скупштина европских регија - АЕР. Уз помоћ Владе АП Војводине, припрема се изградња вртића у Сиригу, који ће бити енергетски усклађен, а такође, направљен је и план за читаву општину Темерин. Андраш Густон, председник ове општине истакао је да је у Темерину именован енергетски менаџер.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs