Потписан Протокол заједничког деловања и сарадње у образовању ромске деце у Војводини

Зрењанин , 28. фебруар 2011.
-A A +AПотписан Протокол заједничког деловања и сарадње у образовању ромске деце у Војводини .

Зрењанин , 28. фебруар 2011. .

Нови Сад, 28. фебруар - У Влади Војводине је данас потписан Протокола заједничког деловања и сарадње на пољу образовања ромске деце на територији АП Војводине.
Протокол су потписали покрајински секретар за образовање проф. др Золтан Јегеш, начелник Школске управе Нови Сад Петар Виђикант, начелник Школске управе Зрењанин Станиша Бањанин, начелник Школске управе Сомбор Борислав Станичков, директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић и председник Управног одбора Едукативног центра Рома из Суботице Стеван Николић.
Покрајински секрертаријат за образовање је у складу са постојећим домаћим и међународним документима који дефинишу право и могућност за остваривање квалитетног образовања ромске деце, иницирао окупљање релевантних институција и организација са територије АП Војводине у циљу потписивања Протокола, што треба да допринесе бржем стварању још бољих услова за квалитетно образовање ромске деце у нашој покрајини.
Покрајински секретар за образовање проф. др Золтан Јегеш је истакао да Покрајински секретаријат пуно чини на пољу образовања ромске популације и да је задовољан резултатима, који су постигнути у сфери средњег и високог образовања, где се учешће ромске популације повећало. Ситуација у предшколским установама и основним школама није на овом нивоу и ту ће се управо деловати, како би се и овде уписао већи број ромске деце. Потписивањем данашњег протокола практично ће се удружити релевантни фактори из владиног и невладиног сектора, који ће заједнички доперинети што квалитетнијем образовању ромске деце у Војводини, подвукао је проф. др Јегеш.
Начелник Школске управе у Новом Саду Петра Виђикант истакао је да је потписивање овог документа још једна потврда и квалитет више у намери да се заједнички обезбеде услови за уписивање већег броја ромске деце у школу, али да је исто тако важно да се ова деца у што већем броју и задрже у школском систему.
Потписници овог значајног документа изнели су да се стварањем инклузивне образовне средине, која пружа добродошлицу свој деци у образовним институцијама, без дискриминације, стварају услови за потпунију примену системских решења за укључивање ромске деце у образовни систем.Ово ће помоћи да сва деца добију исте шансе за образовање, а образовање је једини пут којим се може изаћи из сиромаштва које притиска неко друштво и заједницу.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs