У Скупштини Војводине одржана панел дискусија ''Вршњачко насиље у школама''

Нови Сад , 28. јануар 2011.
-A A +AУ Скупштини Војводине одржана панел дискусија ''Вршњачко насиље у школама''.

Нови Сад , 28. јануар 2011. .

Нови Сад, 28. јануар - Потпредседница Скупштине АП Војводине Маја Седларевић изјавила је данас учествујући у панел дискусији «Вршњачко насиље у школама» да постоји неопходност укључивања свих релевантних фактора у системску борбу против ескалације насиља у школама. «Сведоци смо оваквих појава, било да је реч о насиљу на релацији ученик - наставник и обрнуто, било да је психичко и вербално насиље, од оговарања, преко наговарања до изолације и вређања, било да је то физичко насиље, малтретирање, туче и све чешћа употреба оружја, па до појаве најновијег облика а то је електронско насиље. Неопходно је да се у решавање овог проблема укључе сви релевантни чиниоци како бисмо заједно дошли до решења овог проблема», истакла је Седларевићева.
Она је истакла да превенција сваког облика насиља међу младима мора бити заједничка акција родитеља, школе, али и институција и читаве заједнице, као и укључивање проблематичне деце у различите школске активности, секције и спортске активности.
«Поред тога што се морамо супроставити насиљу, морамо разговарати и о томе како прекинути ћутање о насиљу, а до смањења оваквих појава може се доћи кроз широку акцију едукације о нормалним друштвеним вредностима, преко породице, школе, институција, па све до медија», закључила је Седларевићева.
Покрајински секретар за образовање Золтан Јегеш оценио је да медији имају велику улогу и утицај у креирању понашања деце и додао да је појава насиља међу младима често последица недовољне посвећености деци и од стране самих родитеља. Он је додао и да Покрајински секретаријат за образовање активно ради на превенцији насиља код младих у сарадњи са организацијом УНИЦЕФ.
«Надам се да ћемо сви дати допринос који ће и покрајиснком секретаријату и стручној јавности, а и самим наставницима показати пут како да реше овај проблем, помогнему деци и учине да се осећају безбедно, јер је њихова безбедност најбитнија од свега», поручио је Јегеш.
Током панел дискусије представници Одсека за психологију Филозофског факултета у Новом Саду говорили су о учесталости, облицима и чиниоцима вршњачког насиља у школама, а о пројекту «Школа без насиља», говорили су представници УНИЦЕФ-а у Србији.
Учешће у панел дискусији узели су и представници Покрајиснког секретаријата за спорт и омладину, представници групе за сузбијање малолетничке деликвенције Полицијске управе Нови Сад, продуцент филма «Шишање», представници основних и средњих школа, као и Европског парламента младих.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs