''Србија на путу ка Европској унији: Берза знања и искуства''

Нови Сад , 28. јануар 2011.
-A A +A''Србија на путу ка Европској унији: Берза знања и искуства''.

Нови Сад , 28. јануар 2011. .

Нови Сад, 28. јануар - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу Борис Барјактаровић учествоваће у раду конференције „Србија на путу ка Европској унији: Берза знања и искуства" која се одржава, од 30. јануара до 2. фебруара, у словеначком месту Подчетртку.
Барјактаровић је подсетио да је Дунавска стратегија базирана на четири основна стуба, који су разложени на 11 приоритетних области. Једна од тих приоритетних области је транспорт, а управо су Србија и Словенија одређени да заједно координирају спровођење Дунавске стратегије у области транспорта.
-Дунавска стратегија, јесте велика развојна шанса Србије међутим, пројекти из стратегије биће финансирани у зависности од статуса земље која подноси пројекат. Земље чланице ЕУ имају приступ буџету ЕУ, па им је за пројекте из Стратегије на располагању више од 100 милијарди евра, а за Србију су доступна средства из претприступних фондова (ИПА). Србија ће сигурно бити добар партнер Словенији на заједничком послу који нам је поверен, а на домаћим институцијама и организацијама је да се наметну и привуку стране инвестиције улагањем у инфраструктуру. С друге стране, уверен сам да колеге из Словеније прихватају да Србија јесте важна за пуно искориштење дунавског потенцијала Европе што говори и чињеница да је наша земља постала део званичног европског плана и програма, много пре него што смо постали чланица ЕУ. Потребно је повезивање свих видова транспорта у региону Дунава на што више места, а очекује се да једно велико мултимодално чвориште буде и у Србији - рекао је пред пут Барјактаровић.
Конференцију организује ЛЕX (Лига експерата) у сарадњи са партнерима из Словеније и Србије. Иначе, Подчетртк је једна од најразвијених општина у Словенији и међу прве три општине у Европи по коришћењу фондова ЕУ по глави становника.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs