Округли сто о концепту Регионалног просторног плана Војводине

Нови Сад , 27. јануар 2011.
-A A +AОкругли сто о концепту Регионалног просторног плана Војводине .

Нови Сад , 27. јануар 2011. .

Нови Сад/Бач - Покрајински секретаријат за архитектуру, урбанизам и градитељство и покрајинска секретарка Душанка Д. Сремачки, као носилац израде Регионалног просторног плана АП Војводине, учествовала је у раду округлог стола на тему „Културна баштина као генератор развоја".
Општина Бач је веома мало искоришћен економски потенцијал, који може и треба да представља генератор културних, образовних, туристичких и економских активности, да постане бренд и извор прихода, односно развоја појединих локалних заједница.
Састанку су присуствовали покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић, помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе и јавне збирке Милан Мицић и Душица Јурибашић, виши саветник за културно наслеђе и јавне збирке у Покрајинском секретаријату за културу.
У раду округлог стола учествовали су представници значајнијих субјеката, органа, организација, јавних предузећа, институција, организација невладиног сектора, као и истакнути појединци који се баве овом облашћу, чиме се наставља даља активна и чврста сарадња са циљем да се донесе квалитетан, најзначајнији плански документ за Војводину - Регионални просторни план АП Војводине.
„Град Бач са околином", уврштен је на Прелиминарну листу Светске културне и природне баштине УНЕСЦО-а као културни предео, а Тврђава Бач је уврштена и у пројекат УНЕСЦО-а "Тврђаве на Дунаву".
Основа за тематски дијалог је завршен концепт Регионалног просторног плана АП Војводине, након кога следи даља разрада и конкретизација његових поставки у поступку израде следеће веома битне фазе - Нацрта, којим ће се дефинисати планска решења и приоритетни пројекти од значаја за Војводину.
Просторним планом концепт заштите, уређења и коришћења културног наслеђа заснива се на изналажењу компромиса између културно одрживог уређења и коришћења културне баштине и савремених потреба друштва, јер је досадашње искуство показало да су највише изражени урбани сукоби између економског развоја и заштите културних вредности.
Доношењем Регионалног просторног плана АП Војводине стратешки ће се определити развој, уређење, коришћење и изградња на целокупном простору Покрајине, засновано на савременим европским принципима и у складу са Просторним развојем Републике. Активирањем територијалног капитала, ресурса и вредности Војводине, допринеће се јачању регионалног идентитета.
Покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки је овом приликом подсетила да је последњи просторни план Војводине донет 1978. године, те да је током времена дошло до веома великих економски, политичких и демографских промена, тако да је израда новог Плана захтев времена и актуелних прилика. Одлука о доношењу новог Плана донета је 2009. године, када је веома интензивно приступљено његовој изради, а Планом су обухваћени сви сегменти друштва, од становништва, привреде, до заштите природних и културних добара и ресурса и очувања њихових вредности.
Директорка Републичке агенције за просторно планирање Весна Поповић је рекла да је заједнички интерес да се квалитетном израдом Плана омогући реализација пројеката који ће бити значајни за развој локалне самоуправе. Весна Поповић је рекла да је културно наслеђе необновљив ресурс, који служи, између осталог, за очување и јачање идентитета локалне заједнице.
Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој, др Слободан Пузовић је нагласио да је веома тешко раздвојити културно и природно наслеђе, с обзиром на то да се она често прожимају и преплићу, јер се најчешће налазе на истом простору. Без одрживе заштите, коришћења и развоја, не може се направити добар механизам за развој локалних заједница и добробит локалног становништва. Пузовић је истакао да је важно подићи свест локалног становништва о вредности културне и природне баштине, односно, да ова добра могу да послуже као извор доброг прихода и сигурног пословања, што ће, у великој мери, обезбедити континуитет у вођењу бриге око ових непроцењивих вредности.
Директор ЈП Завод за урбанизам Војводине Владимир Зеленовић је рекао да у наредном периоду предстоји израда Нацрта регионалног просторног плана, те да је ће сегмент културе, такође, бити веома детаљно бити обрађен.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs