Годишња конференција за новинаре Канцеларије за инклузију Рома

Нови Сад , 30. децембар 2010.
-A A +AГодишња конференција за новинаре Канцеларије за инклузију Рома.

Нови Сад , 30. децембар 2010. .

Нови Сад, 30. децембар - Поводом завршетка пословне и календарске године, у организацији Канцеларије за инклузију Рома одржана је завршна годишња конференција за новинаре, на којој су презентовани постигнути резултати.
На конференцији су говорили покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, председник Управног одбора Канцеларије за инклузију Рома, Славица Денић и директор Канцеларије за инклузију Рома, Душко Јовановић. Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је истакао да је веома задовољан што су активности на територији АП Војводине, које се односе на побољшање положаја ромске популације, у Бриселу препознате као европски модел. Приликом посете Бриселу, званично је потврђено да је војвођански модел помоћи Ромима, јединствени регионални модел у целој Европи.Том приликом било је речи и о подршци војвођанским пројектима од стране Европске комисије, а реч је о пројектима стамбеног збрињавања Рома, изградњом монтажних кућа по немачкој технологији. Помоћ је тражена и за нове активности у процесу едукације припадника ромске популације, пре свега младих Рома. Подршка је добијена, а сада се интензивно преговара о начину реализације тих пројеката. Васин је рекао да ће у првој половини следеће године 150 кућа бити саграђено у Војводини, чиме ће бити збринуто 150 ромских породица.
Стратешка је важно да је Влада Војводине послала порука читавој Европи у време када су се дешавале разне турбуленције у појединим земљама управо по питању положаја Рома, када су у појединим срединама слате опасне поруке нетрпељивости, одласком војвођанске делегације у Брисел послата је потпуно супротна порука: да је став наше земље интеграција Рома, њихово укључивање у све токове живота, да се Роми код нас сматрају апсолутно равноправним, једнаким и драгоценим члановима војвођанске мултинационалне заједнице, истакао је Васин и додао да оно што представљају ромски потенцијали и култура, заиста јесте драгоцено, што свака озбиљна регија и земља треба да претвори у своју предност, а не да то буде сматрано недостатком. Ова политика ће бити настављена и у 2011. години и у свим наредним годинама. Јер "ако смо успели да од свега неколико Рома, дођемо до 250 студената на Универзитету у Новом Саду, ако смо успели да обезбедимо стипендије, смештај у домове и подстицај за свако ромско дете које жели да се школује, ако смо успели да отворимо 40-так предузећа чији су оснивачи Роми, ако смо успели да променимо свест код значајног дела Рома да је најважније имати школоване младе образоване људе у својој средини, ако смо успели да окренемо стварност и да живимо у ишчекивању да ће за пар година имати неколико стотина високообразованих Рома, који ће преузети бригу о својој националној заједници, то показује да ниједан циљ није недостижан, када се у њега улаже и када се на његовом остварењу ради", истакао је Васин. Током 2010. године уписано је 94 ученика ромске националности у средње школе, уписано је 44 ученика у високе школе и на факултет, за које је Влада Војводине омогућила статус буџетских студената. За одређени број студената обезбеђени су смештај и стипендије.У циљу повећања броја росмке деце у образовно-школским установама, Канцеларија за инклузију Рома сваке године обезбеђује стипендије, односно једнократну финансијску помоћ за најуспешније ученике и студенте, као и за социјално угрожене случајеве.Високој школи струковних студија за образовање у Вршцу и координатору за ромска питања у Белој Цркви, Канцеларија је донирала рачунарску опрему, а финансијска помоћ у набавци уџбеника и школског прибора пружена је општинама Опово, Србобран, Бела Црква, Нови Кнежевац, Пећинци, Кула, Ада и Ковин. Асфалтиране су три улице у ромском насељу у Вршцу, чија је вредност износила 12 милиона динара, као и три улице у ромском насељу у Новом Бечеју, у вредности од 24 милиона динара. У плану је пилот пројекат осветљавања ромских насеља, помоћу алтернативних извора енергије. За изградњу 150 монтажних кућа, Европска унија је спремна да издвоји 6 милиона евра.
Када је реч о запошљавању, врло важну улогу у спровођњу планова има Координатор за ромска питања. Ове године отворена су места за координаторе у Старој Пазови и Панчеву, чиме су укупно покривене 22 војвођанске општине, а њихова је функција да чине спону између локалних власти и припадника ромске националности у одређеној општини.Иначе, у сарадњи са Матицом ромском и Градском библиотеком у Новом Саду, у насељу Шангај отворен је огранак „Трифун Димић".
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs