Потписан уговор о реализацији пројекта сертификације општина са повољним пословним окружењем

Инђија , 17. децембар 2010.
-A A +AПотписан уговор о реализацији пројекта сертификације општина са повољним пословним окружењем.

Инђија , 17. децембар 2010. .

Нови Сад, 17. децембар - Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и Виолета Јовановић извршни директор београдске Националне алијансе за локални економски развој - НАЛЕД потписали су данас су Влади Војводине уговор о реализацији пројекта „Сертификација општина са повољним пословним окружењем" у Аутономној Покрајини Војводини.  Уговором закљученим између Владе АП Војводине - Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова и НАЛЕД,  обезбеђен је износ од три милиона динара намењених финансирању процеса стицања сертификата о општини са повољним пословним окружењем. По речима покрајинског секретара за рад, запошљавање и равноправност полова, један од циљева је да што већи број војвођанских локалних самоуправа учествује на предстојећем јавном конкурсу НАЛЕД за стицање сертификата о статусу општина са повољним пословним окружењем. До сада, у нашој покрајини овакав сертификат су обезбедиле три општине: најпре Инђија а током ове године Зрењанин и Суботица. Очекује се да би током наредне године још пет општина у Војводини могло да прође процес сертификације који је утемељен на веома строгим критеријумима и захтева знатно унапређивање услова за инвеститоре, квалитет, доступност и стандарде услуга сваке поједине локалне администрације.
  - Влада Војводине брине о даљем развоју општина и локалних администрација у покрајини а пројекат стицања сертификата о статусу општине са повољнијим пословним окружењем је веома важан чинилац процеса привлачења инвеститора и усаглашавања квалитета и начина рада са европским стандардима и захтевима тржишта. Верујемо да ће током наредне године, захваљујући сарадњи и потписивању уговора са НАЛЕД, још пет општина у Војводини на најбољи начин бити оспособљено да привуче нове иностране инвеститоре и обезбеди им услове пословања равноправне са онима у земљама ЕУ. Наш стратешки циљ је да на овај начин помогнемо што већем броју наших локалних средина и администрација јер је стварање повољне пословне климе и стабилног окружења једна од најважнијих предности у борби за привлачење улагања и сарадње са потенцијалним инвеститорима. Сигуран сам да ће у и локалним администрацијама у АПВ бити схваћена важност процеса стицања сертификата о статусу општине са повољним условима пословног окружења, као важном елементу изградње квалитетне управе и система пословања који одговара бржем развоју, већим улагањима и бољем пословном и животним окружењу, следећи примере најбоље праксе у европским земљама. - рекао је Мирослав Васин.
Критеријуми за стицање статуса средине са повољним пословним окружењем знатно повећава конкурентност таквих средина а обухвата бројне строге критеријуме и стандарде у раду општинске управе. Сертификат је путоказ за инвеститоре јер им гарантује стандарде и неифрастуктурне предности за улагања, од повећавања транспарентности и партнерства са привредом у форми општинских привредних савета, до квалитетних база података у свим областима релевантним за квалитетно пословање, јединственог шалтера, заштите животне средине, односно постојања просторних и урбанистичких планова.
 НАЛЕД је независна пословна асоцијација формирана 2006. године, са мисијом да окупи представнике јавног, приватног и цивилног сектора и обједињавању институционалних капацитета пословних људи, локалних, покрајинских и централних власти и организација цивилног сектора на уклањању препрека за привредни раст, као и бржи раст страних улагања у нашу земљу. Пројекат је омогућен уз подршку републичког Министарства економије и регионалног развоја, како би се општине упознале са стандардима које треба испунити за стицање сертификата о повољнијем пословном окружењу. На нивоу Србије до сада је десет општина стекло ово престижно обележје.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs