Саопштење Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу

Нови Сад , 10. децембар 2010.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу.

Нови Сад , 10. децембар 2010. .

Нови Сад, 10. децембар - Коначни текст Дунавске стратегије на 90 страна, коју је Европска комисија усвојила 9. децембра, стигао је у Владу АП Војводине. Према речима потпредседника Владе АП Војводине и покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу Бориса Барјактаровића, у документу су на сажет начин приказани предлози пројектних идеја, с нагласком на равномерни развој и интеграцију свих регија, које припадају региона Дунава. - Новина у односу на последњи нацрт текста Дунавске стратегије је дефинисање улоге Европске инвестиционе банке која ће учествовати у финансирању пројеката Дунавске стратегије. С обзиром да нема нових извора финансирања, бар не до 2014. године када се очекује да Дунавска стратегија буде укључена у буџет Европске уније од 2014. до 2020. године, јасно је да ће се новац прераспоређивати у оквиру ИПА програма. То је идеална прилика за Србију и Војводину јер ће у наредним јавним позивима за прикупљање предлога пројеката у оквиру прекограничне сарадње Србије са Румунијом, Мађарском и Хрватском, свакако један од приоритета бити пројекти везани за Дунав - рекао је Барјактаровић.
Барјактаровић истиче да су састанци заједничких мешовитих комисија за економску сарадњу Србије и Румуније и Србије и Мађарске били у знаку Дунавске стратегије чије ће спровођење у будућој сарадњи имати значајно место.
Стратегија је базирана на четири основна стуба - побољшање повезаности регија у саобраћају, енергији и информацијама, заштита животне средине, јачање друштвених и привредних потенцијала дунавског региона и јачање дунавског региона, који су разложени на 11 приоритетних области.
Иначе, Барјактаровић ће учествовати у раду дунавске конференције, 13. децембра, у Голупцу, на којој ће шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и Натали Вершелде из Генералног директората за регионалну политику у Европској комисији презентовати Дунавску стратегију. Садржај макрорегионалног документа, који ће свакако утицати на даљи економски развој Војводине и Србије, новинари могу да погледају у кабинету потпредседника Владе АП Војводине Бориса Барјактаровића. Заинтересовани медији треба да се најаве на број телефона 021/487-4240.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs