Ана Томанова Маканова потписала уговоре о подршци пројектима информисања у дијаспори

Нови Сад , 10. децембар 2010.
-A A +AАна Томанова Маканова потписала уговоре о подршци пројектима информисања у дијаспори .

Нови Сад , 10. децембар 2010. .

Нови Сад, 10. децембар - Потпредседница Владе Војводине и покрајински секретар за информације  Ана Томанова Маканова и представници Срба из Румуније, Мађарске и Хрватске потписали су данас у Влади Војводине  уговоре о суфинансирању пројеката у области јавног информисања на српском језику у тим земљама.Тим поводом, Ана Томанова Маканова изјавила је да се ради о традиционалном виду помоћи за пројекте информисања на српском језику у суседним земљама.
Покрајински секретаријат за информације је ова средства  у висини од близу два милиона динара одобрио на основу конкурса, на који су пристигли веома квалитетни пројекти који се, према речима Ане Томанове Маканове, односе на производњу радијског и тв-програма, али и на писане медије.
- На овај начин помажемо да се и Срби у суседним државама информишу да српском језику, јер је информисање на матерњем језику једно од основних људских права.
Циљ ове подршке је побољшање и проширење  програмских садржаја јавних гласила у дијаспори који реализују програм на српском језику, подршка остваривању права српског народа у дијаспори на информисање на сопственом језику, те развоја образовања, неговања  сопственог језика, културе и очување језика и идентитета.
Средства су додељена: ТВ продукцији Заједничког већа општина Вуковар за производњу ТВ емисије „Хроника Славоније, Барање и западног Срема", „Дифузији" из Хрватске за пројекат „Спона" - радијских емисија о српској националној мањини, Самоуправи Срба  у Мађарској за серију специјалних тематских додатака Српских недељних новина из Будимпеште под називом „Упознајмо Србију", Културном и документационом центру Срба у Мађарској за пројекат „Србија у европској престоници културе", Српско-румунском центру за развој - за подизање стандарда квалитета сопствене аудио продукције српског радија Банат Линк и Савезу Срба у Румунији за „Банатски алманах".
Представници организација и медија Срба у суседним државама захвалили су се на подршци коју добијају од Владе Војводине и Покрајинског секретаријата за информације. Према речима представника радио Банат Линка и Самоуправе Срба у Мађарској, ова средства су у овој години прва и једина помоћ коју су добили и поред њихове материјалне вредности, посебно им значи морална подршка.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs