Обука за општинске енергетске менаџере и тимове за енергетску ефикасност

Нови Сад , 10. децембар 2010.
-A A +AОбука за општинске енергетске менаџере и тимове за енергетску ефикасност .

Нови Сад , 10. децембар 2010. .

Нови Сад, 10. децембар - У организацији Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, а у сарадњи са ГТЗ-ом - Немачком организацијом за техничку сарадњу, одржана је обука за енергетску ефикасност зграда и коришћење софтверског пакета БЕЕП за општинске енергетске менаџере и општинске тимове за енергетску ефикасност.Обука је организована у оквиру пројекта под називом «Планирање одрживих општинских инвестиција у области рационалног коришћења енергије у општинама Србије» и представља трећу фазу обуке у оквиру наведеног пројекта, а намењена је локалним самоуправама.
Овај пројекат је покренут са циљем да се општинама, у чијој надлежности је одржавање јавних зграда, пружи подршка за примену мера енергетске ефикасности у виду израде енергетске ревизије зграда, израду пројеката енергетске ефикасности и делимичну припрему пословног плана за реализацију пројекта енергетске ефикасности. Ова документација, која се добија коришћењем софтверског пакета БЕЕП, може се користити у сврху прикупљања финансијске помоћи из разних домаћих и страних извора.
У обуци су учествовали и представници средњих техничких школа АП Војводине, професори и ученици који намеравају да повећају енергетску ефикасност своје школе и да се у будућности баве овом проблематиком.
Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић је рекао да је ово скуп којим се заокружује пројекатска целина која се ради у сарадњи са ГТЗ-ом, са циљем да се што лакше и боље оформи екипа која ће на нивоу локалне самоуправе да се бави енергетиком. Ово је трећи скуп који се ради са овом организацијом и намера Секретаријата је да се ови послови врше са истим људима, те да се тај број проширује, јер је неопходно имати особе које ће у континуитету пратити и производњу и потрошњу енергије. До сада су одржана два скупа - један је био намењен енергетском билансу, а други пројектима јавне расвете, а данашњи скуп је посвећен начину праћења енергетске ефикасности када је у питању зградарство и инвестиције, чиме се подржавају идеје да не долази до тако великог расипања енергије у овог области. И у Европи и код нас постоје показатељи на основу којих се може утврдити да се изузетно велика количина енергије, више од 40%, троши у зградама. С обзиром на то да велики број локалних самоуправа има проблем са финансирањем, Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине труди се да се оваквим акцијама дође до знања, користећи знања и искуства страних и домаћих стручњака, а резултати - подизање свести код грађана, већ се увелико уочава.  
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs